10g skořice (i více) možno přidat špetku mletého zázvoru
20g kypřícího prášku
špetka soli
100g bílého jogurtu
70g hrubě nasekaných vlašských ořechů
Krém:
500g tučného tvarohu
250g zakysané smetany
80g cukru moučky
1 vanilkový cukr
Slaný karamel - poleva:
200g cukru krupice
125ml smetany ke šlehání
80g másla
půl ČL soli
Postup
Celá vejce utřeme s cukrem, vodou a olejem. Promícháme mouku, kypřící prášek, sůl a koření. Přimícháme střídavě s jogurtem do utřené hmoty. Nakonec vmícháme jemně nastrouhanou dýni. Pokud připravujeme těsto z dýně Hokkaido, připravíme si tepelnou úpravou dýňové pyré. Pečeme nejprve 20 minut při teplotě 150°C a poté dopékáme při 170 °C. Délku pečení i dávku těsta přizpůsobíme velikosti formy. Můžeme těsto upéct i na vyšším plechu a obdélníkový dort sesadit ze tří plátů. Korpus necháme vychladnout.
Krém připravíme vyšleháním všech ingrediencí do hladké hmoty.
Slaný karamel: Cukr zahříváme ve světlejším hrnci do středního zhnědnutí, opatrně přidáme máslo a postupně přiléváme šlehačku. Množství soli pak dodáváme postupně dle vlastní chuti, dávka v receptu je jen orientační.
Dort promažeme krémem a každou vrstvu trošku polijeme slaným karamelem. Povrch potřený krémem také dozdobíme karamelem (pomocí zdobícího sáčku). Dort necháme odležet.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti