Připravte si výborný dýňový dort s jemným krémem a slaným karamelem. Vychutnejte si lahodnou podzimní kombinaci.
Ingredience
Korpus:
400 g celozrnné špaldové mouky Nominal
280 g cukru krupice (třtinového)
200 g stolního oleje
6 vajec
370 g dýně (jemně nastrouhané)
10 g skořice (i více) možno přidat špetku mletého zázvoru
20 g kypřícího prášku
špetka soli
100 g bílého jogurtu
70 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
Krém:
500 g tučného tvarohu
250 g zakysané smetany
80 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
Slaný karamel - poleva:
200 g cukru krupice
125 ml smetany ke šlehání
80 g másla
půl ČL soli
Postup
Celá vejce utřeme s cukrem, vodou a olejem. Promícháme mouku, kypřící prášek, sůl a koření. Přimícháme střídavě s jogurtem do utřené hmoty. Nakonec vmícháme jemně nastrouhanou dýni. Pokud připravujeme těsto z dýně Hokkaido, připravíme si tepelnou úpravou dýňové pyré. Pečeme nejprve 20 minut při teplotě 150°C a poté dopékáme při 170 °C. Délku pečení i dávku těsta přizpůsobíme velikosti formy. Můžeme těsto upéct i na vyšším plechu a obdélníkový dort sesadit ze tří plátů. Korpus necháme vychladnout.
Krém připravíme vyšleháním všech ingrediencí do hladké hmoty.
Slaný karamel: Cukr zahříváme ve světlejším hrnci do středního zhnědnutí, opatrně přidáme máslo a postupně přiléváme šlehačku. Množství soli pak dodáváme postupně dle vlastní chuti, dávka v receptu je jen orientační.
Dort promažeme krémem a každou vrstvu trošku polijeme slaným karamelem. Povrch potřený krémem také dozdobíme karamelem (pomocí zdobícího sáčku). Dort necháme odležet.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti