Tento chutný chlebíček je skvělým způsobem, jak využít kombinaci vajec, oleje, cukru a melasy. Vyniká jemnou chutí díky kandovanému zázvoru a mandlovým plátkům, které se v těstě nádherně rozptýlí. Po upečení v troubě na 160 °C, kterou neotvíráme prvních 30 minut, získáte vláčný a aromatický chlebíček, jehož chuť se nejlépe rozvine až druhý den. Uchovávejte zabalený pro maximální svěžest a vychutnejte si každé sousto naplno!
Ingredience
200 g celozrnné špaldové mouky Nominal
140 g stolního oleje
100 g kandovaného zázvoru
100 g třtinové melasy
20 g cukru s citronovou kůrou
20 ml vejce M
2 PL mléka
10 g kypřicího prášku
1 ČL mletého badyánu
1 ČL perníkového koření
1/2 ČL mletého zázvoru
1 ČL rozdrceného nového koření
Postup
Připravíme si vejce, olej, cukr a melasu, které třeme v míse. Kandovaný zázvor nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k třené hmotě a postupně přisypeme koření i sůl. Mouku promícháme s kypřicím práškem a pomalu přimícháváme do těsta společně s mlékem. Na závěr vmícháme do těsta mandlové plátky. Jsou lepší než nasekané mandle, protože v podobě plátků neklesnou ke dnu a udrží se rozptýlené v celém objemu.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a po 20 minutách zvýšíme teplotu přibližně na 170–175 °C. Prvních 30 minut troubu vůbec neotevíráme. Pečeme asi 40 minut. Povrch by měl být rovný, propečení ověříme špejlí. Dávku těsta je potřeba přizpůsobit velikosti formy. Tento chlebíček je upečen z poloviční dávky (100 g mouky) a forma má rozměry 19×9×6 cm. Chlebíček je nejlepší až od druhého dne, kdy se všechny chutě krásně propojí. Doporučujeme uchovávat zabalený.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti