Suroviny

Těsto 1:

260 g bezlepkové mouky Nomix
40 g hladké kukuřičné 
nebo pohankové mouky
120 g másla
1 malé vejce
90 ml(g) mléka
6 g prášku do pečiva
trochu soli (cca 3g)

 

Těsto 2:
260 g bezlepkové mouky Nomix
40 g hladké kukuřičné 
nebo pohankové mouky
90 g másla
1 vejce (trošku si nechte 
na potření před pečením)
90 g zakysané smetany 
nebo jogurtu
6g prášku do pečiva
trochu  soli (cca 3g)

 

Postup

 

Těsto na slaný koláč patří mezi těsta křehká. Na přípravu je velmi snadné a zabalené do fólie nám v chladničce vydrží i 1-2 dny. Koláč se obvykle peče v kulaté vlnkované formě, jedné větší nebo několika menších. Inspirací na jeho náplň najdete na různých webových stránkách spousty, největší inspirací vám však může být obsah vaší ledničky. Dají se zvolit různé kombinace, vše se nakonec zalije smetanou s vejci a zapeče. Zde najdete recepty na dvě bezlepková těsta.

Sypké suroviny promícháme a pak je s ostatními  prohněteme.  Vznikne vláčné těsto (podobné třeba lineckému), které necháme asi 20 min. odležet. Můžeme jej však uchovat  zabalené v ledničce i 2 dny. Těsto můžeme do formy vtlačit nebo ho rozválíme na placku a na válečku přeneseme do formy a upravíme, aby těsto krylo i okraje formy. Dno těsta lehce popícháme vidličkou. Aby si uchovalo tvar, můžeme jej  zatížit fazolemi položenými na kousek pečícího papíru. Pak jej asi 15 min. předpečeme v troubě na 180°C. Takto je připravené k plnění. 

 

Vyjmeme jej z trouby, vlijeme do něj připravenou náplň a shora ještě posypeme sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme ještě 20-25 min., aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli stát ve formě, teprve pak ho vyklopíme.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR