Suroviny
140 g špaldové celozrnné mouky Nominal 90 g jemnějšího třtinového cukru 1 bal. vanilkového cukru 2 PL agavového sirupu 50 - 70 g lískových oříšků 120 g másla 5 g sody 1 PL vody 1 ČL skořice (cca 3g) špetka soli 2 PL chia semínek |
Postup
V robotu utřeme máslo s cukrem. Mouku promícháme se sodou, solí, oříšky, skořicí a semínky a postupně přidáváme za vzniku těsta. ještě dodáme agávový sirup a lžíci vlažné vody. Pro chuť můžeme přidat i kůru z bio citrónu.
Těsto nechámekrátce odležet a můžeme z něj tvarovat sušenky. Záleží na nás, jak velké sušenky chceme. Malé kuličky (průměr cca 2 cm) položíme na pečící papír, jemně roztlačíme dlaní a poté můžeme ještě přitlačit paličkou na maso (vaflový vzor). Výsledná placička by měla mít max. 0,5 cm. Při pokládání na plech počítejte s tím, že sušenky trochu zvětší svůj objem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150-160 °C asi 15 minut do mírného zhnědnutí.
Pokud vychladlé sušenky uložíme do těsné dózy, zůstanou lahodně křupavé. Pokud zůstanou venku, zvlhnou, ale jsou také velmi dobré.
Náš tip: Pro hračičky a šikovné tlapky - sušenky můžete dělat do tvaru malých vajíček.