Výborná volba. Instantní kaše představují moderní a zdravý způsob výživy. A tohle je oblíbená instantní kaše. Ptáš se proč? Díky svému přirozenému charakteru. Obiloviny předem šetrně tepelně zpracujeme tak, aby se už nemusely vařit a kaše byla hotová za pár minut. Zachovají si však svou výživovou hodnotu. Oves je pak tradiční, nutričně bohatá a oblíbená obilovina pro přípravu kaše.
Ve složení jako obvykle nenajdeš mléko, přidaný cukr ani jiné ochucovadlo. Jen obiloviny.
Použité suroviny: Skladování: Průměrné výživové hodnoty: Balení: Upozornění: |
60 % oves, kukuřičná krupice Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem. Energie: 1560 kJ/369 kcal; tuky: 4 g; sacharidy: 68 g; vláknina: 6,4 g; bílkoviny: 12 g 300 g Neobsahuje GMO, mléko, vejce, soju, přidaný cukr; obsahuje lepek |
Neboj se experimentovat!
Ovesnou kaši si můžeš připravit podle svých vlastních představ. Je jen na tobě, čím si ji ochutíš či jak bude hustá. Ty si volíš, čím ji osladíš a jak sladká bude. Pár tipů pro její přípravu:
- kaši lze míchat s horkým mlékem, ořechovým mlékem (kokosové, mandlové, aj.), rostlinným mlékem, ale i s vodou a jogurtem
- ke slazení není jen cukr, nabízí se med, javorový sirup, obilné sirupy apod., ale nasládlou chuť má i běžné mléko
- s kaší kamarádí všechny druhy ovoce, nejlépe čerstvého, dobře ochutí i sušené
- hodit se může trocha koření, skořice je samozřejmostí, ale vyzkoušet lze třeba špetka hřebíčku a jiné
- nesmíme zapomenout na oříšky a semínka
- pro mlsné jazýčky můžeme přidat kvalitní čokoládu či domácí zavařeninu
- nezapomeň, že si hustou kaši můžeš připravit i "na slano". Pak se do ní hodí třeba nějaké zelené bylinky nebo česnek.
- Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní ovesnou kaši.
Buď chytrolín
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš ovesnou cereální kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si zapamatuješ aspoň něco málo o tom, co je to oves a jaké jsou jeho vlastnosti.
Oves je skutečně výživná obilovina. Obsahuje skoro dvakrát tolik tuku než pšenice. A tento tuk je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Komplexní sacharidy obsažené v ovsu jsou pro nás vhodným zdrojem energie, protože se do těla uvolňují postupně a pomalu. Oves se zpracovává v celozrnné podobě, jeho předností je tudíž i obsah vlákniny, a to jak nerozpustné tak rozpustné. Podstatnou součástí rozpustné složky vlákniny jsou polysacharidy beta-glukany, které jsou ceněny pro svůj pozitivní vliv na organismus. Oves je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B a řady minerálů.
Doporučuje se při nervozitě a vyčerpání, diabetikům pro pomoc se sabilizací krevního cukru, k uklidnění rozháraného trávení.
Ačkoli je částí světa používán jako bezlepková plodina, v našich končinách je třeba si uvědomit, že ovesné výrobky vhodné pro celiaky musí být označené. Pro celiaky se v zámoří pěstují k tomu vhodné odrůdy. Navíc u nás pěstované ovsy jsou většinou kontaminované jinými plodinami.
I přes její nesporné kvality tedy kaše NENÍ VHODNÁ PRO CELIAKY A BEZLEPKOVOU DIETU.