Držíš bezlepkovou dietu? Pohanková kaše Nomina ti může být dobrým společníkem. A nejen tobě. Tahle kaše je díky svému přirozenému charakteru a oříškové chuti velmi oblíbená a mohla by chutnat i tobě. Obiloviny předem šetrně tepelně zpracujeme tak, aby se už nemusely vařit a kaše byla hotová za pár minut. Zachovají si však svou výživovou hodnotu.
Ve složení jako obvykle nenajdeš mléko, přidaný cukr ani jiné ochucovadlo. Jen obiloviny.
Použité suroviny: Skladování: Průměrné výživové hodnoty: Balení: Upozornění: |
loupaná pohanka Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Energie: 1563 kJ/370 kcal; tuky: 2,6 g; sacharidy: 70 g; vláknina: 4,9 g; bílkoviny: 14 g 300 g Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce, soju, přidaný cukr. |
Neboj se experimentovat!
Pohankovou kaši si můžeš připravit podle svých vlastních představ. Je jen na tobě, čím si ji ochutíš či jak bude hustá. Ty si volíš, čím ji osladíš a jak sladká bude. Pár tipů pro její přípravu:
- kaši lze míchat s horkým mlékem, ořechovým mlékem (kokosové, mandlové, aj.), rostlinným mlékem, ale i s vodou a jogurtem
- ke slazení není jen cukr, nabízí se med, javorový sirup, obilné sirupy apod., ale nasládlou chuť má i běžné mléko
- s kaší kamarádí všechny druhy ovoce, nejlépe čerstvého, dobře ochutí i sušené
- hodit se může trocha koření, skořice je samozřejmostí, ale vyzkoušet lze třeba špetka hřebíčku a jiné
- nesmíme zapomenout na oříšky a semínka
- pro mlsné jazýčky můžeme přidat kvalitní čokoládu či domácí zavařeninu
- nezapomeň, že si hustou kaši můžeš připravit i "na slano". Pak se do ní hodí třeba nějaké zelené bylinky nebo česnek.
- Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní pohankovou kaši.
Mohlo by tě zajímat
Plody pohanky jsou trojboké nažky hnědé barvy a pro zpracování na kaši se musí oloupat. Aby si zachovaly co největší množství ceněného rutinu, používáme vždy pohanku loupanou mechanicky. Po tepelném zpracování chutnají po oříškách a tato chuť se projeví i v naší kaši.
Proč jíst pohanku? Z pohledu lidské výživy má velmi příznivé složení. Bílkoviny jsou snadno stravitelné s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Tuky zase obsahují nenasycené mastné kyseliny. Je zdrojem vlákniny, vitamínů (řady B vč. cholinu, E) a celé řady minerálů. Vyznačuje se obsahem bioflavonoidu rutinu, který má, krom jiného, vliv na zdraví našich cév a jejich pružnost a pomáhá snižovat krevní tlak. Jeho účinnost násobí přítomnost vitamínu C, kaše se proto krásně snoubí s čerstvým ovocem či zeleninou.
Pohanka je bezlepková a pohanková kaše Nomina je proto VHODNÁ PRO CELIAKY A BEZLEPKOVOU DIETU.