Suroviny
140 g bezlepkové mouky Nomix 130-140 g třtinového cukru 2-3 ČL (6-9 g)koření (skořice, perníkové koření) 5 g sody špetka soli 1/2 šálku nastrouhané cukety (asi 8 cm mladé cukety) 1/2 šálku nastrouhané mrkve (1 střední mrkev) 1/2 středního jablka 1 banán asi 30 g ořechů (můžete dát více) 40 g stolního oleje 40 g kokosového mléka |
Postup
Pokud jste milovníci vlhkých šťavnatých moučníků, vláčných a plných chuti, určitě si pochutnáte na této buchtě. Její předností může být pro mnohé to, že neobsahuje mléko ani vejce.
Mouku, cukr, sodu a sůl promícháme s kořením. Můžeme dát pouze skořici, můžeme ji kombinovat s perníkovývm kořením, nemusíme se bát přidat trochu mletého zázvoru a také špetka muškátového oříšku s tímto těstem dobře ladí (máme-li to rádi).
Nejjednodušší verze-skořice. Pak přidáme cuketu nastrouhanou na jemném struhadle a vymačkanou. Také z mrkve jemně postrouhané vymačkáme důkladně šťávu. Jablíčko nastrouháme na hrubém sruhadle a také vymačkáme (šťávy si můžeme slít a vychlazené vypít - vynikající kombinace). Ořechy velmi hrubě posekáme. Vše přidáme k mouce a promícháme. Nakonec přidáme olej, kokosové mléko a rozmačkaný banán. Je chuťově výrazný, ale pomáhá těstu bez vejce zachovat si strukturu.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme nejprve 15 min. při 160 °C, pak teplotu zvedneme na 180 °C a dopékáme. Celkový čas pečení cca 60 min. Je třeba si hlídat povrch buchty a asi po 45 minutách už jej zakrýt, aby se nespálil.