Suroviny
400 g bezlepkové mouky NOMIX |
220 ml teplé vody |
1 vejce a 1 žloutek |
60 g cukru (včetně vanilkového) |
40 ml oleje |
16 g čerstvého droždí |
3 g soli |
1 až 2 lžíce rumu |
2 až 3 g prášku do pečiva |
strouhaná citrónová kůra |
Postup
Na dno mísy nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme olej, cukr, vejce, mouku, strouhanou citrónovou kůru a sůl. Promícháme. Konzistenci upravujeme až po 10 minutách, kdy nabobtnají složky NOMIXu. Necháme odpočinout asi 5 minut a hned s ním pracujeme na nepřilnavém lehce pomaštěném povrchu.
Do základního těsta přidáme 1 lžičku skořice a před dokončením míchání přidáme do těsta jablko, které oloupeme a pokrájíme na malé kostičky (cca 1 cm). Odpočaté těsto pak vyklopíme na pracovní plochu, odebíráme z něj spíše menší kousky a tvarujeme přibližně na kuličky nebo šišky (díky jablíčkům tvary nejsou příliš pravidelné). Poté necháme chvíli kynout. Usmažené osušíme papírovou utěrkou a „obalíme“ v moučkovém cukru se skořicí.