Připravit z bezlepkové mouky makový závin není nemožné, ale rozhodně to není díky vlastnostem těsta jednoduché. Zkuste si upéct závin jednodušeji.

300 g bezlepkové mouky Nomix

150 g vody

1 ks vejce (i na potření)

60 g třtinového cukru

40 g stolního oleje

13 g čerstvého droždí

2,5 g soli

citrónová kůra

vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr

alespoň 350-400 g makové náplně do koláčů

Postup:

Nejprve si připravíme makovou náplň ze surovin, na které jsme zvyklí (celý mák, stabilizovaný mák, směs na makovou náplň,...). Při ochucování nezapomeneme na vanilku, citrónovou kůru, můžeme přidat trochu švestkových povidel či rumu, špetku skořice a určitě špetku soli. Pokud se nám zdá náplň příliš řídká, můžeme zahustit některou z bezlepkových kaší Nomina. Do náplně pro stabilitu při pečení je dobré přidat bílek nebo trochu vejce.

Těsto si nejjednodušeji připravíme v robotu či domácí pekárně. Jinak musí nastoupit ruce :o).

Není nutné připravovat kvásek. Na dno nádoby dáme vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme vejce, olej, cukr a mouku se solí. Vejce si můžeme rozšlehat v hrnečku, do těsta přidat jen většinu, ale trochu si ponechat na závěrečné potření "závinu" před pečením. Hněteme, dokud nevytvoříme krásné, vláčné, tvárné těsto. To necháme asi 5 odpočinout. Mezi tím si připravíme vál nebo jinou hladkou plochu. Podsypávat můžeme například hladkou kukuřičnou moukou. Plech pokryjeme pečícím papírem.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z první části rozválíme kruh o velikosti většího plytkého talíře. Pomocí válečku přenenseme na pečící papír. Celý povrch těsta potřeme  rovnoměrně připravenou makovou náplní. Poté rozválíme kruh i z druhé poloviny těsta. Pomocí válečku ho opatrně přeneseme a pečlivě uložíme na rozetřenou nálň. Tím jsme vytvořily kruh, který se skládá ze tří vrstev, těsto-náplň-těsto.

Malou skleničkou (průměr cca 5-6 cm) si vytlačíme kružnici ve středu kruhu. Vezmeme si cukrářskou kartu nebo nůž a nejprve vedeme 4 souměrné řezy od vyznačené kružnice ke kraji. Střed zůstává nedotčený, zbytek je rozdělen na čtyři části. Každou čtvrtinu rozpůlíme. Osminu ještě rozkrájíme na tři tenčí proužky a spleteme "cop". Při pletení ještě jednotlivé proužky otáčíme kolem své podélné osy. První vzniklý "cop" překlopíme na místo do středu kruhu (můžeme jej podmazat rozšlehaným vejcem). Konec copu podtočíme pod bochánek. Podobně postupujeme s dalšími "osminkami". Rozdělíme na tři prmínky, spleteme, konec copu podtočíme pod bochánek. Tyto bochánky už necháme na místě, takže postupně vytvoří takovou květinu. Jeden střed a 7 okvětních lístků. 

Plech s koláčem necháme na teplém místě vykynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch ještě můžeme ozdobit plátky mandlí či jiných oblíbených semínek. Pečeme ve vyhříté troubě při 170 °C cca 30 minut. 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR