Korpus: 150 g bezlepkové mouky Nomix 2 celá vejce (M) cca 110 g špenátového pyré (možná nejlepší je to mražené = žádná chuť, pachuť) 120 g cukru krupice + vanilkový cukr 105 g stolního oleje cca 7 g prášku do pečiva cca 30 ml vody (citrónová kůra) |
Ovocný rozvar: cca 100 g mraženého ovoce (lesní směs) 1,5 PL třtinového cukru 1 Čl Solamylu |
Krém: 200 g mascarpone 250 ml smetany ke šlehání moučkový cukr |
Postup:
Pro přípravu tohoto receptu si nachystáme tři složky - korpusy, ovocný rozvar a bílý krém.
Špenát rozmrazíme a jsou-li lístky znatelné, přidáme trochu vody a rozmixujeme, abychom získali hladké pyré. Mražený špenát dá těstu krásnou barvu a je bez nežádoucí "příchutě" (pokud nezvolíme ten s česnekem a smetanou :o).
Vejce s olejem a cukrem utřeme. Pyré buď rozmrazíme a doplníme vodou nebo adekvátní množství čerstvých lístků smícháme s vodou a jemně rozmixujeme. Prášek do pečiva promícháme s moukou a postupně přidáme do vaječné hmoty. Podle vlastní chuti přidáme i strouhanou citrónovou kůru.
Těsto nalijme do košíčků na muffiny. Pečeme zvolna, abychom získali co nejrovnější povrch pro cup cake. Prvních 15 min. při teplotě asi 150 °C, pak teplotu zvýšíme na 170-175 °C a dopékáme.
Mražené ovoce podlijeme a chvíli vaříme. Přidáme škrob rozmíchaný v troše vody a cukr dle chuti. Vše chvíli provaříme do zhoustnutí. Stále jemně mícháme.
Jednoduchý bílý krém z mascarpone a šlehačky připravíme takto. Mascarpone se šlehačkou a cukrem dle chuti šleháme do požadované konzistence. Dáváme pozor na přešlehání.
Do vychladlých korpusů vydlabeme dírku, kterou naplníme ovocným rozvarem. Cup cake uzavřeme čepicí z bílého krému. Tu oblepíme zelenými drobky z vydlabaných korpusů a dozdobíme.
Tip: Ze stejného těsta můžete připravit jak cup cake, tak i tzv. mechové řezy.