Suroviny
Těsto: |
200 g bezlepkové mouky Nomix
|
Náplň: |
6 ks masitých rajčat 1 cibule 3 stroužky česneku mozzarella nebo sýr feta sůl oregano olivový olej |
Postup
"Chytrá kniha" Wikipedie nám o pizze calzone poví, že pochází z Neapole a slovo calzone se překládá jako punčochy nebo kalhoty. Vypadá jako v půlce přeložená kulatá pizza. Plnit se může vším, co známe z ingrediencí na běžnou pizzu rajčaty, mozzarellou, parmezánem nebo pecorinem, uzeninou, žampiony, cibulí či česnekem a samozřejmě bylinkami. Já nabízím tu nejzákladnější jednoduchou náplň a buď s mozzarellou nebo neitalsky s řeckým sýrem feta.
Z vlažné vody a ostatních ingrediencí dobře vyhněteme tužší těsto. Necháme jej chvíli odležet a ještě jednou prohněteme. Pak už počká, než připravíme náplň.
Mezi tím si připravíme náplň. Na zpěněnou cibuli přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata zbavená kyselých jadýrek a šťávy kolem nich. Vše chvíli dusíme. Pak dochutíme solí, příp. špetkou cukru.
Troubu si roztopíme, co to dá. Z těsta rozválíme dvě placky o velikosti velkého talíře. Vždy polovinu potřeme rajčatovým základem, přidáme pokrájenou mozzarellu nebo sýr feta, lístky oregana či bazalky. Nakonec ještě, jak říká Jamie Oliver "zakápneme" olivovým olejem. Náplň musí být bohatá, ale neplníme až do kraje. Ty k sobě musíme po přeložení pevně přitisknout. Přeložíme na plech (pečící papír). Povrch pizzy se může potřít i vejcem. Pečeme do zlatova a křupava.