Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Na dohotovení:
Na polevu:
Med i tuk rozehřejeme a důkladně promícháme s ostatními ingrediencemi. Jako poslední přidáme na hrubo posekané mandle. Těsto pak zabalíme např. do mikrotenu, aby neokoralo, a uložíme v chladnu (nejlépe aspoň do druhého dne).
Marcipánové tvary je dobré si také přichystat předem. Marcipán rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj stejným tvořítkem tvary. Ty necháme na rovné ploše "okorat".
Těsto rozválíme na dobře pomoučené ploše (je velmi vláčné) na tloušťku asi 0,4 cm a vykrajujeme zvolený tvar. Podsypávát si můžeme třeba hladkou kukuřičnou moukou. Vykrojené kousky zdobíme dle fantazie slunečnicovými semínky. Pečeme na plechu (buď s pečícím papírem nebo vysypaném) při teplotě asi 160-170°C. Použijeme spodní a horní ohřev, nikoliv horkovzdušný režim, aby se perníčky zapékaly pomalu a postupně. Pečeme asi 12 min. (podle velikosti ). Ihned po upečení lehce potíráme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, aby perníčky získaly lesk. Takto jsou připravené ke zdobení cukrovou polevou.
Pro přípravu polevy si 140 g moučkového cukru velmi pečlivě přesijeme přes jemné sítko. Je třeba odstranit všechny krystalky cukru. Cukr pak smícháme s bílkem (odpovídá vejci M, cca 30 g bílku) a třeme za vzniku bílé hmoty. Pokud je příliš hustá, je možné po kapkách ředit citrónovou šťávou. Cukrovou polevou napíšeme na vybrané perníčky čísla. Po zaschnutí slepujeme troškou zavařeniny s marcipánem.
Náš tip: Pokud budeme psát cukrovou polevou pouze čísla, bude nám stačit poloviční dávka surovin.