Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Adventní kalendář – špaldové perníčky

Připravte si voňavé perníčky z medového špaldového těsta, které díky odležení v chladu získají dokonale měkkou strukturu a plnou kořeněnou chuť. Směs cukru, oleje, vajec a medu tvoří základ, do kterého se zapracují suché ingredience a drcené mandle. Těsto necháme odpočinout, aby se rozvinuly všechny chutě. Perníčky zdobíme jemnou bílkovou polevou a marcipánovými tvary, což z nich udělá originální adventní či vánoční cukroví, které se na stole dlouho neohřeje. Zkusíte letos perníčkový adventní kalendář?

Postup

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do misky dáme cukr, olej, vejce a tekutý med. Všechno společně dobře utřeme, aby vznikla hladká směs. V jiné míse promícháme všechny suché ingredience a postupně je zapracujeme do těsta. Koření do perníku můžeme použít kupované, ale pokud máte chuť na opravdu voňavý domácí mix, stačí roztlouct v hmoždíři třeba badyán, nové koření, hřebíček, skořici, kardamom nebo anýz. Jedna lžíce je úplné minimum – pokud máte rádi výraznou perníkovou chuť, klidně přidejte víc.
    Nakonec do těsta přimícháme drcené mandle.

  2. Hotové těsto uložíme do uzavřené krabičky a necháme odpočinout v chladu. Potřebuje alespoň jeden den, ale klidně i několik – odležení mu jen prospěje.

  3. Tvary z marcipánu si můžeme připravit den dopředu. Marcipán rozválíme na tenký plát a stejnými vykrajovátky jako perníčky si vytvarujeme příslušné kousky. Ty pak necháme na rovné ploše oschnout.

  4. Odleželé těsto rozválíme na přibližně 4 mm plát a vykrajujeme z něj tvary. Můžeme je ozdobit semínky – v tom případě už nepotřebují cukrovou polevu. Pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 8 minut. Je důležité je nepřesušit. Ještě horké perníčky jemně potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se krásně leskly.

  5. Na polevu si nejprve velmi pečlivě přesejeme 140 g moučkového cukru. Je potřeba odstranit i ty nejmenší krystalky. Cukr smícháme s jedním bílkem (asi 30 g) a třeme, až vznikne hladká, bílá a hustá hmota. Pokud by byla příliš tuhá, můžeme ji po kapkách zředit citronovou šťávou. Polevou pak na vybrané perníčky napíšeme čísla.

  6. Když poleva zaschne, spojíme perníček s odpovídajícím marcipánovým tvarem pomocí malého množství zavařeniny.

    Tip: Pokud budete na perníčky psát jen čísla, vystačíte si s poloviční dávkou polevy.

Adventní kalendář – špaldové perníčky

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti