Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Těsto 1 - klasické
Těsto 2 – s mandlemi
Těsto 3 – s pohankovou moukou
Na zdobení:
Na sněhovou polevu:
Na dohotovení:
Nejdříve si připravíme těsto. Do misky dáme cukr, olej, vejce a tekutý med. Všechno společně dobře utřeme, aby vznikla hladká směs. V jiné míse promícháme všechny suché ingredience a postupně je zapracujeme do těsta. Koření do perníku můžeme použít kupované, ale pokud máte chuť na opravdu voňavý domácí mix, stačí roztlouct v hmoždíři třeba badyán, nové koření, hřebíček, skořici, kardamom nebo anýz. Jedna lžíce je úplné minimum – pokud máte rádi výraznou perníkovou chuť, klidně přidejte víc.
Nakonec do těsta přimícháme drcené mandle.
Hotové těsto uložíme do uzavřené krabičky a necháme odpočinout v chladu. Potřebuje alespoň jeden den, ale klidně i několik – odležení mu jen prospěje.
Tvary z marcipánu si můžeme připravit den dopředu. Marcipán rozválíme na tenký plát a stejnými vykrajovátky jako perníčky si vytvarujeme příslušné kousky. Ty pak necháme na rovné ploše oschnout.
Odleželé těsto rozválíme na přibližně 4 mm plát a vykrajujeme z něj tvary. Můžeme je ozdobit semínky – v tom případě už nepotřebují cukrovou polevu. Pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 8 minut. Je důležité je nepřesušit. Ještě horké perníčky jemně potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se krásně leskly.
Na polevu si nejprve velmi pečlivě přesejeme 140 g moučkového cukru. Je potřeba odstranit i ty nejmenší krystalky. Cukr smícháme s jedním bílkem (asi 30 g) a třeme, až vznikne hladká, bílá a hustá hmota. Pokud by byla příliš tuhá, můžeme ji po kapkách zředit citronovou šťávou. Polevou pak na vybrané perníčky napíšeme čísla.
Když poleva zaschne, spojíme perníček s odpovídajícím marcipánovým tvarem pomocí malého množství zavařeniny.
Tip: Pokud budete na perníčky psát jen čísla, vystačíte si s poloviční dávkou polevy.