Recepty

Jidášky (bez lepku)

Tento recept na velikonoční jidášky bez lepku vás provede jednoduchou přípravou krok za krokem.  S kreativními možnostmi tvarování těsta se můžete pustit do experimentování s tradicí, která potěší děti i dospělé. Úžasná vůně čerstvě upečeného pečiva naplní vaši kuchyni a potěší všechny smysly. Ideální jako součást svátečního stolu nebo jako sladký dárek pro vaše blízké!

Postup

  1. Umíchané těsto necháme stát asi 5 minut, poté jej ihned zpracováváme.
  2. Z kousků těsta vyválíme válečky a tvoříme různé tvary, nejčastěji smyčky jako symbol Jidášova provazu.
  3. Tvarované kusy těsta položíme na plech a necháme kynout v teple (například v temperované troubě). Důležitá je ochránit těsto před okoráním.
  4. Po nakynutí, které trvá zhruba 45-50 minut (dle teploty prostředí), potřeme povrch těsta rozšlehaným vejcem.
  5. Když je těsto potřené, můžeme je posypat celým mákem nebo mandlovými lupínky.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160-170 °C po dobu 16-20 minut, podle velikosti jednotlivých tvarů. Důležité je, aby se těsto zbytečně nepřesušilo.

 

Užijte si přípravu i výsledné pečené dobroty!

Mouka

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti