Pro přípravu tohoto receptu si nachystáme tři složky - korpus, ovocný rozvar a bílý krém.
- Špenát rozmrazíme a jsou-li lístky znatelné, přidáme trochu vody a rozmixujeme, abychom získali hladké pyré. Mražený špenát dá těstu krásnou barvu a je bez nežádoucí "příchutě".
- Vejce s olejem a cukrem utřeme. Pyré buď rozmrazíme a doplníme vodou nebo adekvátní množství čerstvých lístků smícháme s vodou a jemně rozmixujeme. Prášek do pečiva promícháme s moukou a postupně přidáme do vaječné hmoty. Podle vlastní chuti přidáme i strouhanou citrónovou kůru.
- Těsto vložíme do košíčků na muffiny. Pečeme zvolna, abychom získali co nejrovnější povrch pro cup cake. Prvních 15 min. při teplotě asi 150 °C, pak teplotu zvýšíme na 170-175 °C a dopékáme.
- Mražené ovoce podlijeme a chvíli vaříme. Přidáme škrob rozmíchaný v troše vody a cukr dle chuti. Vše chvíli provaříme do zhoustnutí. Stále jemně mícháme.
- Jednoduchý bílý krém z mascarpone a šlehačky připravíme takto: Mascarpone se šlehačkou a cukrem dle chuti šleháme do požadované konzistence. Dáváme pozor na přešlehání.
- Do vychladlých korpusů vydlabeme dírku, kterou naplníme ovocným rozvarem. Cup cake uzavřeme čepicí z bílého krému. Tu oblepíme zelenými drobky z vydlabaných korpusů a dozdobíme.
Náš tip: Ze stejného těsta můžete připravit jak cup cake, tak i tzv. mechové řezy.