Příprava těsta den předem
- Jako první si vytáhneme máslo z lednice. Mělo by být trochu povolené, ne však úplně měkké.
- Pistácie si oloupeme, očistíme od slupky a najemno nameleme.
- Na přípravu těsta můžeme použít misku nebo vál. Já jsem zvyklá těsta na cukroví připravovat na válu, kam si proseju mouku a mletý cukr. Přidám na kostičky nakrájené máslo, pistácie. Do středu mouky uděláme důlek do kterého dáme žloutek.
- Pomocí rukou tvoříme hladké kompaktní těsto.
- Hotové těsto vložíme do sáčku, nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice. V lednici necháme těsto alespoň 8 hodin, nejlépe do druhého dne.
Den pečení
Na druhý den vytáhneme těsto z lednice a necháme ho trošku povolit, ne příliš, pak by se nám s ním těžko pracovalo.
- Těsto si vyválíme na pomoučeném vále. Já vyválela zhruba na 1 cm. Tím že se věnečky už dál neslepují, tak si můžeme dovolit je udělat spíše silnější. Vykrojíme věnečky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Věnečky pečeme na 190°C dozlatova.
- Upečené věnečky necháme na plechu vychladnout. Pokud bychom přenášeli teplé, rozpadly by se nám.
Zdobení
- Bílou čokoládu si nalámeme na kostičky a roztopíme ve vodní lázni. Vodní lázeň si připravíme tak, že do hrnce dáme vodu, nemusí ji být příliš stačí 5 cm vody. A na hrnec dáme misku, nejlépe skleněnou, která doléhá na hrnec. Nesmí nám pára během vaření unikat z hrnce, hrozilo by, že by se dostala do čokolády a čokoláda by se poté zdrcla.
- Do misky dáme připravenou čokoládu, kousek ztuženého tuku a mícháme, dokud se nám čokoláda neroztopí. Jakmile je čokoláda roztopená, misku rychle sundáme z hrnce a zároveň otíráme misku od páry.
- Věnečky namáčíme do bílé čokolády a posypeme pistáciemi.