Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Pistáciové bezlepkové věnečky

Pistáciové věnečky od food blogerky Lucie Kadlčkové vás okouzlí jemným máslovým těstem obohaceným o mleté pistácie. Tento recept je perfektní volbou pro každého, kdo chce potěšit své blízké něčím výjimečným a užít si radost z pečení.

Postup

Příprava těsta den předem

  1. Jako první si vytáhneme máslo z lednice. Mělo by být trochu povolené, ne však úplně měkké.
  2. Pistácie si oloupeme, očistíme od slupky a najemno nameleme.
  3. Na přípravu těsta můžeme použít misku nebo vál. Já jsem zvyklá těsta na cukroví připravovat na válu, kam si proseju mouku a mletý cukr. Přidám na kostičky nakrájené máslo, pistácie. Do středu mouky uděláme důlek do kterého dáme žloutek.
  4. Pomocí rukou tvoříme hladké kompaktní těsto.
  5. Hotové těsto vložíme do sáčku, nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice. V lednici necháme těsto alespoň 8 hodin, nejlépe do druhého dne.

Den pečení

Na druhý den vytáhneme těsto z lednice a necháme ho trošku povolit, ne příliš, pak by se nám s ním těžko pracovalo.

  1. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále. Já vyválela zhruba na 1 cm. Tím že se věnečky už dál neslepují, tak si můžeme dovolit je udělat spíše silnější. Vykrojíme věnečky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Věnečky pečeme na 190°C dozlatova.
  3. Upečené věnečky necháme na plechu vychladnout. Pokud bychom přenášeli teplé, rozpadly by se nám.

Zdobení

  1. Bílou čokoládu si nalámeme na kostičky a roztopíme ve vodní lázni. Vodní lázeň si připravíme tak, že do hrnce dáme vodu, nemusí ji být příliš stačí 5 cm vody. A na hrnec dáme misku, nejlépe skleněnou, která doléhá na hrnec. Nesmí nám pára během vaření unikat z hrnce, hrozilo by, že by se dostala do čokolády a čokoláda by se poté zdrcla.
  2. Do misky dáme připravenou čokoládu, kousek ztuženého tuku a mícháme, dokud se nám čokoláda neroztopí. Jakmile je čokoláda roztopená, misku rychle sundáme z hrnce a zároveň otíráme misku od páry.
  3. Věnečky namáčíme do bílé čokolády a posypeme pistáciemi.

 

Pistáciové bezlepkové věnečky

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti