Těsto na slaný koláč patří mezi křehká těsta a jeho příprava je velmi jednoduchá. Po zabalení do fólie vydrží v chladničce 1-2 dny, což je ideální. Koláč se obvykle peče v kulaté vlnkované formě – můžete použít jednu větší nebo několik menších. Co se týče náplně, inspiraci najdete na každém rohu, ale nejlepší je se inspirovat v obsahu své ledničky!
Ingredience
Těsto :
260 g bezlepkové mouky Nomix
40 g hladké kukuřičné
nebo pohankové mouky
120 g másla
1 malé vejce
90 ml (g) mléka
6 g prášku do pečiva
trochu soli (cca 3 g)
Náplň se žampiony :
kousek pórku
5-6 větších žampionů
3 vejce
70 g zakysané smetany
strouhaný parmezán
zelená nať cibulky
sůl, pepř, drcený kmín
olivový olej
Postup
Sypké suroviny nejprve promícháme a poté je s ostatními surovinami prohněteme. Vznikne vláčné těsto (podobné lineckému), které necháme asi 20 minut odležet. Těsto do formy vtlačíme nebo ho rozválíme na placku. Na válečku přeneseme do formy a upravíme tak, aby těsto krylo i okraje formy. Dno těsta lehce propíchneme vidličkou na více místech, aby si uchovalo tvar. Zatížíme fazolemi položenými na pečícím papíře. Těsto dáme asi na 15 minut předpéct do trouby na 180 °C.
Kousek pórku nakrájíme a restujeme na olivovém oleji, přihodíme 5-6 větších žampiónů, nakrájených na plátky, trochu drceného kmínu a soli. V misce rozšleháme 3 vejce se 70 g zakysané smetany, přidáme orestované žampióny, pokrájenou zelenou nať cibulky a strouhaný parmezán (může být i jiný sýr). Celé vlijeme do předpečeného těsta a shora ještě posypeme strouhaným sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme dalších 20-25 min., aby se náplň propekla.
Hotový koláč necháme chvíli stát ve formě, teprve pak ho vyklopíme.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti