Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Na těsto:
Na závěr:
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci hladké špaldové mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, žloutky, kůru z citronu i pomeranče, rum, vanilkovou pastu a špetku soli. Necháme 5 minut odpočívat.
Vypracujeme jemné a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé, pokud tomu tak není přidejte lžíci mouky. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.
Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál, a ještě párkrát prohněteme.
Z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Zakrytý utěrkou necháme kynout dalších 60 minut.
Když nám mazanec nakynul, předehřejeme si troubu na 200 °C na horkovzduch, potřeme vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Abychom měli jistotu, že se mazanec nerozjede do stran, doporučuji ho propíchat špejlemi.
Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších zhruba 35 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Před vytažením z trouby zkontrolujeme, zda je opravdu dopečený pomocí špejle, ta by měla být po vytažení zcela suchá.
Pokud není, zakryjeme alobalem a pečeme dalších 5-10 minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.