Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Špaldový mazanec

Mazanec je naprostá klasika, která nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli. Tentokrát vám přinášíme recept od naší food blogerky Markétky - Lžička cukru, která se rozhodla vyzkoušet ho z naší špaldové mouky z Vysočiny. Díky špaldové mouce má mazanec lehce oříškovou a plnější chuť – lepší jsme ještě neměli!

Postup

  1. Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci hladké špaldové mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, žloutky, kůru z citronu i pomeranče, rum, vanilkovou pastu a špetku soli. Necháme 5 minut odpočívat.

  2. Vypracujeme jemné a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé, pokud tomu tak není přidejte lžíci mouky. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.

  3. Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál, a ještě párkrát prohněteme.

  4. Z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Zakrytý utěrkou necháme kynout dalších 60 minut.

  5. Když nám mazanec nakynul, předehřejeme si troubu na 200 °C na horkovzduch, potřeme vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Abychom měli jistotu, že se mazanec nerozjede do stran, doporučuji ho propíchat špejlemi.

  6. Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších zhruba 35 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Před vytažením z trouby zkontrolujeme, zda je opravdu dopečený pomocí špejle, ta by měla být po vytažení zcela suchá.

  7. Pokud není, zakryjeme alobalem a pečeme dalších 5-10 minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

     

Špaldový mazanec

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti