Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Štola sváteční (bez lepku)

Tento recept je jako malý adventní rituál – stačí vytvarovat těsto, nechat ho vykynout v teple a za chvíli máte na stole vláčný, ovocem nadupaný bochánek. Upečte ji čerstvou, zasněžte cukrem a užijte si sváteční atmosféru ještě dřív, než se vůbec stihne zchladit.

Postup

  1. Umyté rozinky si namočíme na několik hodin do sladšího vína. „Vyždímané“ je smícháme s kandovanou kůrou a sekanými ořechy. Dvě lžíce vína, které zcedíme z rozinek, můžeme použít do těsta.

  2. Příprava těsta je jednoduchá a ještě snazší je za pomoci domácí pícky nebo opravdu výkonného robota. Do tekutin (vlažné mléko, zbytek vína, roztopené máslo a vejce) rozdrobíme droždí a přidáme sypké suroviny. Koření (strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek) můžeme předem s moukou trochu rozmíchat, ať jsou v těstě obsaženy rovnoměrně. Nezapomeneme na sůl. Konzistenci těsta upravíme až po několika minutách (7-10), protože mouky ve směsi bobtnají až po nějakém čase. Pak do těsta vmícháme připravenou směs rozinek, kandované kůry a ořechů. V receptu je minimální množství ovocné složky. Můžeme přidat i o 50 % více (záleží, jak bohatou ji chcete).

  3. Těsto v pícce nenecháme kynout, ale vytáhneme ho na pracovní plochu. Necháme odležet asi 5 min. a hned tvarujeme. Těsto je spíš volnější (a hotová štola také bude vláčnější) a díky sladkému ovoci lepivější. Namaštěnými dlaněmi vytvoříme buď klasický tvar štoly (jako vidíme na obrázku) nebo těsto můžeme naplnit do nějaké formy. Je možné jej naplnit i do malých forem na muffiny.

  4. Štolu necháme kynout v teplém prostředí (např. temperovaná trouba). Před pečením povrch těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pokud však chceme štolu cukrovat, povrch nepotíráme vejcem, ale po upečení se štola potře roztopeným máslem a obalí v krystalovém cukru. Na něm pak dobře drží moučkový cukr s vanilkou.

  5. Pokud pečeme štolu z 250 g NOMIXu, má asi 800 g, pečeme ji proto při 170 °C cca 35 min. Malé buchtičky v muffinové formě stačí péct asi 15 min.

  6. Štolu pečeme čerstvou, jako by to byla vánočka. Tedy ne mnoho dní dopředu.

Štola sváteční (bez lepku)

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti