Recepty

Velikonoční volská oka (bez lepku)

Chcete překvapit rodinu o Velikonocích sladkou, stylovou a přeci jen trochu netradiční snídaní? Tyhle tvarohové koláče si tak trochu hrají na "volská oka". Vyzkoušejte! 

Postup

Prakticky připravíme kynuté tlačené tvarohové koláče, které vytvarujeme do podoby volských ok. Na věrohodnosti samozřejmě přidá vhodně umístěná žluťoučká meruňka.

  1. Ovoce vyklopíme na sítko a necháme důkladně okapat. Meruňky bývají drobnější, mívají věrnější barvu a jsou na tvarohovém koláči pikantnější. Ale poslouží nám také drobnější broskve.
  2. K přípravě tvarohové náplně chvíli třeme celé vejce s moučkovým cukrem, postupně přidáme rozměklé máslo. Do této hmoty vmícháme tvaroh, jogurt a pro zahuštění 2 PL instantní bezlepkové kaše Nomina podle vlastní chuti, např. jáhlovou. Náplň můžeme samozřejmě osladit také medem. Jeho množství volíme podle vlastní chuti (koneckonců i množství cukru si můžeme zvolit). Můžeme přidat i strouhanou kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu.
  3. Kynuté těsto můžeme připravit jednoduše bez kvásku. (Pouze jsou-li špatné podmínky - chladno venku i uvnitř- si můžeme pomoci kváskem z droždí, trošky cukru a teplé vody.)
  4. Na dno nádoby nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme cukr, máslo či olej, vejce a mouku. Nezapomeneme na sůl. I do těsta můžeme přistrouhat trochu citrónové kůry. Těsto důkladně vyhněteme. Necháme jej krátce odpočinout (max. 5 min) a tvarujeme koláče.
  5. Těsto rozdělíme na přibližně stogramové kousky, stočíme do kuličky a tence roztlačíme jako běžný koláček s malým okrajem, jen do nepravidelného tvaru (aby připomínalo rozklepnuté vejce). Takto vedle sebe na pečící papír umístíme koláče a počítáme se zvětšením jejich objemu při kynutí. Roztlačené koláče potřeme vrstvou připravené tvarohové náplně a vhodně umístíme půlky meruněk. Teprve nyní necháme na chráněném, nejlépe teplém místě nakynout. Před pečením okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zprudka v troubě vyhřáté na 210-220 °C do zbarvení (asi 8 minut).
  6. Po vychladnutí můžeme náplň i meruňku potřít roztokem připraveným z 1/2 ČL meruňkové zavařeniny rozmíchané v trošce teplé vody. Oddálíme tak její osychání na talíři.
Velikonoční volská oka (bez lepku)

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti