Prakticky připravíme kynuté tlačené tvarohové koláče, které vytvarujeme do podoby volských ok. Na věrohodnosti samozřejmě přidá vhodně umístěná žluťoučká meruňka.
- Ovoce vyklopíme na sítko a necháme důkladně okapat. Meruňky bývají drobnější, mívají věrnější barvu a jsou na tvarohovém koláči pikantnější. Ale poslouží nám také drobnější broskve.
- K přípravě tvarohové náplně chvíli třeme celé vejce s moučkovým cukrem, postupně přidáme rozměklé máslo. Do této hmoty vmícháme tvaroh, jogurt a pro zahuštění 2 PL instantní bezlepkové kaše Nomina podle vlastní chuti, např. jáhlovou. Náplň můžeme samozřejmě osladit také medem. Jeho množství volíme podle vlastní chuti (koneckonců i množství cukru si můžeme zvolit). Můžeme přidat i strouhanou kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu.
- Kynuté těsto můžeme připravit jednoduše bez kvásku. (Pouze jsou-li špatné podmínky - chladno venku i uvnitř- si můžeme pomoci kváskem z droždí, trošky cukru a teplé vody.)
- Na dno nádoby nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme cukr, máslo či olej, vejce a mouku. Nezapomeneme na sůl. I do těsta můžeme přistrouhat trochu citrónové kůry. Těsto důkladně vyhněteme. Necháme jej krátce odpočinout (max. 5 min) a tvarujeme koláče.
- Těsto rozdělíme na přibližně stogramové kousky, stočíme do kuličky a tence roztlačíme jako běžný koláček s malým okrajem, jen do nepravidelného tvaru (aby připomínalo rozklepnuté vejce). Takto vedle sebe na pečící papír umístíme koláče a počítáme se zvětšením jejich objemu při kynutí. Roztlačené koláče potřeme vrstvou připravené tvarohové náplně a vhodně umístíme půlky meruněk. Teprve nyní necháme na chráněném, nejlépe teplém místě nakynout. Před pečením okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zprudka v troubě vyhřáté na 210-220 °C do zbarvení (asi 8 minut).
- Po vychladnutí můžeme náplň i meruňku potřít roztokem připraveným z 1/2 ČL meruňkové zavařeniny rozmíchané v trošce teplé vody. Oddálíme tak její osychání na talíři.