Suroviny
300 g bezlepkové mouky NOMIX |
165 ml vody |
1 rozšlehané vejce |
65 g cukru (včetně vanilkového) |
50 g oleje (nebo rozpuštěného másla) |
13 g čerstvého droždí |
2,5 g soli |
strouhaná citrónová kůra |
cca 150 g rozinek a kandované citrusové kůry |
hrubě nasekané mandle |
hrst mandlových plátků na ozdobení |
Postup
Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Rozinky před použitím omyjeme a osušíme. Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek. Pro snadnější vytvarování si lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu Přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.