Výborná volba. Oblíbená instantní kaše. Ptáš se proč? Díky svému složení a přirozenému charakteru. Obiloviny předem šetrně tepelně zpracujeme tak, aby se už nemusely vařit a kaše byla hotová za pár minut. Zachovají si však svou výživovou hodnotu. Základ této kaše tvoří ječmen s ovsem, chuť dotváří celozrnná špalda a celozrnná rýže. Jejich spojením vzniká chutná a nutričně bohatá potravina.
Ve složení jako obvykle nenajdeš mléko, přidaný cukr ani jiné ochucovadlo. Jen obiloviny.
Použité suroviny: Skladování: Průměrné výživové hodnoty: Balení: Upozornění: |
33% ječmen, ovesná krupice, rýže natural, pšenice špalda celozrnná, ovesné vločky Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem. Energie: 1576 kJ/373 kcal; tuky: 3,5 g; sacharidy: 69 g; vláknina: 8,1 g; bílkoviny: 12 g 300 g Neobsahuje GMO, mléko, vejce, soju, přidaný cukr; obsahuje lepek |
Neboj se experimentovat!
Ječnou kaši si můžeš připravit podle svých vlastních představ. Je jen na tobě, čím si ji ochutíš či jak bude hustá. Ty si volíš, čím ji osladíš a jak sladká bude. Pár tipů pro její přípravu:
- kaši lze míchat s horkým mlékem, ořechovým mlékem (kokosové, mandlové, aj.), rostlinným mlékem, ale i s vodou a jogurtem
- ke slazení není jen cukr, nabízí se med, javorový sirup, obilné sirupy apod., ale nasládlou chuť má i běžné mléko
- s kaší kamarádí všechny druhy ovoce, nejlépe čerstvého, dobře ochutí i sušené
- hodit se může trocha koření, skořice je samozřejmostí, ale vyzkoušet lze třeba špetka hřebíčku a jiné
- nesmíme zapomenout na oříšky a semínka
- pro mlsné jazýčky můžeme přidat kvalitní čokoládu či domácí zavařeninu
- Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní ječnou kaši.
Buď chytrolín
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš ječnou kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si o ní aspoň něco málo zapamatuješ.
Tato kaše je kombinací velmi hodnotných obilovin. Základ tvoří ječmen. Tahle plodina figuruje v lidské výživě už celá staletí. Ví se, že ječná kaše byla v antice pokrmem gladiátorů. Určitě to bylo pro její výživové vlastnosti, i když tomu tak tehdy neříkali. Ječmen je zdrojem polysacharidů, kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a E a celé řady minerálů.
Další složku tvoří oves. Vlákninu ječmene i ovsa tvoří vyvážený poměr mezi složkou rozpustnou a nerozpustnou. Podstatnou část té rozpustné části tvoří polysacharid beta-glukan, který je velmi ceněný pro svůj pozitivní vliv na organismus. I pšenice špalda je ceněna pro svůj pozitivní vliv na organismus a svým obsahem vlákniny přispívá k lepší činnosti trávicího ústrojí.
I přes její nesporné kvality kaše NENÍ VHODNÁ PRO CELIAKY A BEZLEPKOVOU DIETU.
Více o ječmeni si můžeš přečíst v 1. části ze série článků Proč je Nomina cereální?: www.nominal.cz/blog/21-proc-je-nomina-cerealni-i-dil.html