Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Objevte jednoduchý a lahodný recept na křehké slané krekry bez lepku, ideální jako svačina nebo příloha k dipům. Jako bonus přidáváme recept na rychlou tuňákovou pomazánku. Snadná příprava a skvělá chuť!
Suroviny
85 g bezlepkové mouky NOMIX
15 g kukuřičné hladké mouky
25 g másla
30 g 16% pochoutkové smetany
1/2 vejce
12 g cukru
2,5 až 3 g soli (dle chuti)
asi 3 g strouhaného parmazánu (nebo podobného sýra)
2 g česnekového prášku (granulovaný česnek) na špičku čajové lžičky tymiánu
na špičku čajové lžičky oregana
na špičku čajové lžičky sušené bazalky
1,7 g prášku do pečiva
Odměřené koření v hmoždíři rozemneme najemno, smícháme s česnekem, se solí, cukrem, práškem do pečiva a moučnou směsí.
Přidáme změklé máslo, smetanu, sýr a vejce.
Důkladně prohněteme těsto, které dáme na hodinku odležet do chladu.
Vyválíme na tenký plát (tenčí než linecké sušenky) a vykrajujeme zvolený tvar (lehce podsypáváme kukuřičnou moukou).
Pečeme při 170 °C do mírného zrůžovění asi 20 minut.
Náš tip: Pokud si nechceme hrát třeba s kolečky, stačí, když tence rozválené těsto přeneseme pomocí válečku přímo na plech a tam jej rozkrájíme na čtverečky ozdobným rádlem. Po upečení se jednotlivé kousky od sebe snadno oddělí.
Tuňáková pomazánka: 300 g žervé, 1 velká plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, 1 větší jarní cibulka nakrájená nadrobno, 1 lžička dijonské hořčice, citronová šťáva, pepř čerstvě mletý, sůl Vše společně umícháme a máme hotovo. Přejeme dobrou chuť.