Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Vánoce bez tradiční vánočky si mnozí z nás těžko představí, co takhle ji letos připravit s novým nádechem? Food bloggerka Lžička cukru pro vás vytvořila speciální recept na vánočku z naší špaldové mouky. S námi začínají Vánoce plné chutí!
Na těsto:
Na závěr:
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, cca 1/3 vlažného mléka, lžíci hladké špaldové mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek hladké mouky i mouku celozrnnou, cukr a mléko, máslo, vajíčko žloutky, kůru pomeranče, rum, vanilku a špetku soli. Necháme 5 minut odpočívat.
Vypracujeme jemné a hladké těsto, to hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé, pokud tomu tak není přidejte lžíci mouky. V tuto chvíli přidáme veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.
Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál, a ještě párkrát prohněteme. Těsto zvážíme a rozdělíme na šest stejných kusů. Ty vyválíme do hada a zapleteme do vánočky. Zamotanou vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 60 minut.
Když nám vánočka nakynula, předehřejeme si troubu na 200 °C na horkovzduch, potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými plátky. Abychom měli jistotu, že se vánočka nerozjede do stran, doporučuji ji propíchat špejlemi.
Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších zhruba 35 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Před vytažením z trouby zkontrolujeme, zda je opravdu dopečená pomocí špejle, ta by měla být po vytažení zcela suchá.