Připravte si lahodnou vánoční kynutou buchtu, která provoní váš domov a navodí sváteční atmosféru!
Ingredience
450 g celozrnné špaldové mouky Nominal
180 ml vody
40 g třtinového moučkového cukru
20 g vanilkového cukru (1 balíček)
50 g tekutého medu
20 g čerstvého droždí
2 vejce M
1 vaječný žloutek
100 g změklého másla
130 g rozinek (lze kombinovat s brusinkami)
3 PL rumu (Tuzemák)
60 g kandované pomerančové kůry
60 g kandovaného citronátu
5 g soli
1 strouhaná kůra z BIO pomeranče
1 strouhaná kůra z BIO citronu
1 ČL mletého kardamomu
1,5 mletého muškátového oříšku
Postup
Rozinky a brusinky propláchneme, vymačkáme z nich vodu a promícháme je s rumem. Necháme klidně několik hodin nasáknout.
Kynuté těsto budeme připravovat „líným kvasem”. Kvásek připravíme z droždí, 1 PL mouky, velké špetky cukru a trochy vody (vše je zahrnuto v receptu). Vzniklou směs prošleháme a uložíme na chráněné místo na přibližně 10–15 minut. Mezitím v míse promícháme vejce, vodu, vanilkový cukr, moučkový cukr, sůl, tekutý med a mleté koření. Prošleháme metličkou. Poté postupně přimícháváme mouku a kvásek. Vytvořené těsto důkladně prohněteme, v robotu přibližně 10 minut, ručně déle. Poté pomalu přidáme změklé máslo a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto krásně netáhne a neodlepuje od stěn mísy. Mísu s těstem překryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme asi 60 minut kynout.
Poté přimícháme rozinky nasáklé rumem a kandovanou kůru a zakryté necháme dalších 120 minut zrát. Mezitím si nachystáme vhodnou formu a vymažeme ji nebo vyložíme pečicím papírem. Nakynuté (dost volné) těsto ještě jednou dobře prohněteme a přendáme do formy. Z těsta lze také na pomoučněné ploše vytvarovat váleček a ten vložit do formy. Povrch urovnáme a necháme asi 40 minut kynout, časy jsou orientační. Kynutí probíhá při pokojové teplotě a je pomalé. Při hodně nízké teplotě je nutné dobu kynutí prodloužit.
Nakynutou buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut na „spodní a horní ohřev“. Jestli už je hotová, můžeme klasicky otestovat špejlí.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti