Postup

  1. Rozinky a brusinky propláchneme, vymačkáme z nich vodu a promícháme je s rumem. Necháme klidně několik hodin nasáknout.
  2. Kynuté těsto budeme připravovat „líným kvasem”. Kvásek připravíme z droždí, 1 PL mouky, velké špetky cukru a trochy vody (vše je zahrnuto v receptu). Vzniklou směs prošleháme a uložíme na chráněné místo na přibližně 10–15 minut. Mezitím v míse promícháme vejce, vodu, vanilkový cukr, moučkový cukr, sůl, tekutý med a mleté koření. Prošleháme metličkou. Poté postupně přimícháváme mouku a kvásek. Vytvořené těsto důkladně prohněteme, v robotu přibližně 10 minut, ručně déle. Poté pomalu přidáme změklé máslo a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto krásně netáhne a neodlepuje od stěn mísy. Mísu s těstem překryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme asi 60 minut kynout.
  3. Poté přimícháme rozinky nasáklé rumem a kandovanou kůru a zakryté necháme dalších 120 minut zrát. Mezitím si nachystáme vhodnou formu a vymažeme ji nebo vyložíme pečicím papírem. Nakynuté (dost volné) těsto ještě jednou dobře prohněteme a přendáme do formy. Z těsta lze také na pomoučněné ploše vytvarovat váleček a ten vložit do formy. Povrch urovnáme a necháme asi 40 minut kynout, časy jsou orientační. Kynutí probíhá při pokojové teplotě a je pomalé. Při hodně nízké teplotě je nutné dobu kynutí prodloužit.
  4. Nakynutou buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut na „spodní a horní ohřev“. Jestli už je hotová, můžeme klasicky otestovat špejlí.
Špaldová mouka

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti