NOMINAL

chleby / pečivo / jemné pečivo

Štola sváteční bezlepková

Štola sváteční bezlepková

Suroviny

250 g  bezlepkové mouky Nomix
55-60 g cukru (vč. vanilkového)
60 g másla
1 ks vejce
asi 150 ml (g) mléka
2,5 g soli
12 g čerstvého droždí
1 dcl  sladkého vína
asi 100 g rozinek
asi 100 g citrusové kůry kandované
asi 80 g hrubě posekaných ořechů
citrónová kůra, muškátový oříšek mletý

Postup

Umyté rozinky si namočíme na několik hodin do sladšího vína. „Vyždímané“ je smícháme s kandovanou kůrou a sekanými ořechy. Dvě lžíce vína, které zcedíme z rozinek, můžeme použít do těsta.

Příprava těsta je jednoduchá a ještě snazší je za pomoci domácí pícky nebo opravdu výkonného robota. Do tekutin (vlažné mléko, zbytek vína, roztopené máslo a vejce) rozdrobíme droždí a přidáme sypké suroviny. Koření (strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek) můžeme předem s moukou trochu rozmíchat, ať jsou v těstě obsaženy rovnoměrně. Nezapomeneme na sůl. Konzistenci těsta upravíme až po několika minutách (7-10), protože mouky ve směsi bobtnají až po nějakém čase. Pak do těsta vmícháme připravenou směs rozinek, kandované kůry a ořechů. V receptu je minimální množství ovocné složky. Můžeme přidat i o 50 % více (záleží, jak bohatou ji chcete).

Těsto v pícce nenecháme kynout, ale vytáhneme ho na pracovní plochu. Necháme odležet asi 5 min. a hned tvarujeme. Těsto je spíš volnější (a hotová štola také bude vláčnější) a díky sladkému ovoci lepivější. Namaštěnými dlaněmi vytvoříme buď klasický tvar štoly (jako vidíme na obrázku) nebo těsto můžeme naplnit do nějaké formy. Je možné jej naplnit i do malých forem na muffiny.

Štolu necháme kynout v teplém prostředí (např. temperovaná trouba). Před pečením povrch těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pokud však chceme štolu cukrovat, povrch nepotíráme vejcem, ale po upečení se štola potře roztopeným máslem a obalí v krystalovém cukru. Na něm pak dobře drží moučkový cukr s vanilkou.

Pokud pečeme štolu z 250 g NOMIXu, má asi 800 g, pečeme ji proto při 170 °C cca 35 min. Malé buchtičky v muffinové formě stačí péct asi 15 min.

Štolu pečeme čerstvou, jako by to byla vánočka. Tedy ne mnoho dní dopředu.

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Velké Meziříčí, 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908