Oblíbená instantní kaše. Ptáš se proč? Díky svému přirozenému charakteru. Obiloviny předem šetrně tepelně zpracujeme tak, aby se už nemusely vařit a kaše byla hotová za pár minut, aby si ale zachovaly svou výživovou hodnotu. Tahle kaše se vyrábí se z prastaré obiloviny, pluchaté pšenice špaldy. Má velmi příjemnou oříškovou chuť. Protože ji zpracováváme v její celozrnné podobě, zachovává si množství cenných nutričních látek - minerálů, vitamínů či vlákniny!
Ve složení jako obvykle nenajdeš mléko, přidaný cukr ani jiné ochucovadlo. Jen obiloviny.
Použité suroviny: Skladování: Průměrné výživové hodnoty: Balení: Upozornění: |
celozrnná pšenice špalda Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Energie: 1520 kJ/360 kcal; tuky: 2,2 g; sacharidy: 66 g; vláknina: 9,2 g; bílkoviny: 12 g 300 g Neobsahuje GMO, mléko, vejce, soju, přidaný cukr; obsahuje lepek |
Neboj se experimentovat!
Špaldovou kaši si můžeš připravit podle svých vlastních představ. Je jen na tobě, čím si ji ochutíš či jak bude hustá. Ty si volíš, čím ji osladíš a jak sladká bude. Pár tipů pro její přípravu:
- kaši lze míchat s horkým mlékem, ořechovým mlékem (kokosové, mandlové, aj.), rostlinným mlékem, ale i s vodou a jogurtem
- ke slazení není jen cukr, nabízí se med, javorový sirup, obilné sirupy apod., ale nasládlou chuť má i běžné mléko
- s kaší kamarádí všechny druhy ovoce, nejlépe čerstvého, dobře ochutí i sušené
- hodit se může trocha koření, skořice je samozřejmostí, ale vyzkoušet lze třeba špetka hřebíčku a jiné
- nesmíme zapomenout na oříšky a semínka
- pro mlsné jazýčky můžeme přidat kvalitní čokoládu či domácí zavařeninu
- nezapomeň, že si hustou kaši můžeš připravit i "na slano". Pak se do ní hodí třeba nějaké zelené bylinky nebo česnek.
- Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní špaldovou kaši.
Buď chytrolín
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš špaldovou kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si zapamatuješ aspoň něco málo o tom, co to vlastně špalda je.
Že to je druh obiloviny, pramáti dnešní pšenice, jedna z nejstarších kulturních plodin. V současné době zažívá svoji renesanci. Určitě je to pro její výživovou hodnotu a snadnou stravitelnost. Pšenice špalda je výborným zdrojem vitamínů skupiny B (především B1 a niacinu) a vitamínu E. Z minerálních látek špalda obsahuje především fosfor, draslík, železo a hořčík. Tuk špaldy obsahuje relativně mnoho nenasycených mastných kyselin a žádný cholesterol. Bílkovin obsahuje špalda obvykle o něco více než běžná pšenice.
Dietní vláknina obsažená v kaši z celozrnné špaldy má jemnou strukturu vláken, díky níž je velmi dobře snášena, podporuje trávení a střevní peristaltiku. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se její lehká stravitelnost. Více informací o špaldě z pohledu tradičního léčitelství nebo trdiční čínské medicíny určitě najdeš jinde.
I přes její nesporné kvality kaše NENÍ VHODNÁ PRO CELIAKY A BEZLEPKOVOU DIETU.