Pomalé kynutí dodává tomuto chlebu luxusní střídku a semínka obohacují jeho chuť. Tento venkovský chléb nejlépe chutná s měkkými sýry s bílou plísní nebo dobrou paštikou.
Postup
Předkynuté těsto: Do mísy navážíme vodu a droždí. Přidáme mouku a dobře zamícháme. Poté přidáme sůl a hněteme, dokud těsto není dostatečně hladké a nelepí se na stěny mísy, hák nebo vařechu. Těsto zakryjeme a necháme v pokojové teplotě odpočívat po dobu 1 hodiny. Poté ho přendáme do lednice, kde ho můžeme skladovat 3-5 dní, pokud je dobře přikryté.
Těsto: Do mísy přidáme oba druhy mouky, těsto z lednice, 300 ml vody a droždí. Mícháme asi 5 minut, poté přidáme sůl a pokračujeme v hnětení, dokud těsto není kompaktní a nelepí se. Nakonec zamícháme směs se semínkovou záparou.
Semínková zápara: Během kynutí smícháme 300 g libovolných semínek se 120 g vody a směs za stálého míchání zahřejeme. Poté ji necháme vychladnout a vmícháme do těsta.
Těsto zakryjeme a necháme v pokojové teplotě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Opatrně přeneseme těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 2 stejné díly. Každý kus zploštíme na placku o tloušťce 1 cm a zavineme jako roládu, přičemž každé zavinutí pevně přimáčkneme, aby se roláda během kynutí a pečení nerozmotávala.
Bochníky potřeme nebo postříkáme vodou a obalíme v ovesných vločkách. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je znovu nakynout do dvojnásobného objemu.
Troubu předehřejeme na 230 °C (horkovzduch). Do spodní části trouby vložíme pekáček s 100-150 ml vařící vody a ihned zavřeme dvířka. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 200 °C a chleby pečeme dozlatova 25-30 minut. Pro křupavější kůrku můžeme po 20 minutách pečení otevřít troubu a nechat v páře vyjít ven, poté dopečeme do křupava.
Upečené chleby vyndáme z trouby a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti