Připravte si lahodný kynutý meruňkový koláč z naší špaldové mouky z Vysočiny. Tento recept vás provede jednoduchými kroky, jak vytvořit hebké a voňavé těsto, které dokonale ladí se šťavnatými meruňkami a křupavou drobenkou.
Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Při pečení kynutého koláče si nejprve připravíme kvásek. Droždí v misce smícháme s trochou cukru, hladké mouky a vlažného mléka. Necháme vzejít (cca 15 minut, podle teploty prostředí). V míse smícháme mouky se zbylým cukrem, na okraj mísy dáme sůl, do středu mísy žloutek, roztopené máslo a vzešlý kvásek. Přiléváme vlažné mléko a mícháme. Poté důkladně hněteme až vznikne hladké, hebké, volné těsto. To překryjeme utěrkou a na chráněném místě necháme kynout cca 1 hodinu (těsto zdvojnásobí svůj objem).
Mezitím omyjeme a osušíme meruňky, rozpůlíme je, pokud jsou velké, můžeme i rozčtvrtit. Z mouky, másla a cukru mnutím mezi prsty přichystáme drobenku. Pro milovníky skořice doporučujeme vylepšit skořicí.
Vykynuté těsto promačkáme a zbavíme vzniklých plynů. Přeneseme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Poklademe kousky meruněk (slupkou dolů) a zasypeme drobenkou a sekanými mandlemi. Koláč necháme znovu několik minut nakynout.
Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut při 170 °C.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Zobrazit podrobnosti