Recepty

Špaldový louhovaný rohlík

Připravte si lahodné domácí rohlíky podle našeho jednoduchého receptu! Užijte si čerstvé, voňavé pečivo, které si zamilujete!

Postup

  1. Ze surovin na recept vezmeme droždí, 1 ČL cukru, 3 ČL mouky a trochu vlažné vody. Umícháme. Vznikne kvásek, který necháme vzejít.
  2. Do mísy připravíme mouku, sůl, roztopené máslo a zbytek cukru. Přidáme vzešlý kvásek, postupně přiléváme vlažnou vodu a mícháme. Množství vody přizpůsobíme vaznosti mouky. Nemusíme použít všechnu. Těsto důkladně prohněteme, překryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu zrát.
  3. V hrnci si připravíme horkou louhovací lázeň z 1 litru vody, kterou přivedeme k varu a poté do ní velmi opatrně vsypeme 50 g sody. Do misky semínka na posypání či obalení. 
  4. Těsto vyklopíme na vál. Nejprve promačkáme a vytlačíme vzniklý plyn, poté rozdělíme na rovnoměrné kousky (velikost podle své chuti). My jsme volili asi 70 g. Každý kousek trochu skulíme, válečkem rozválíme na tenčí podlouhlou placku a stočíme do rohlíku.
  5. Rohlíky necháme chvíli odpočinout, poté vkládáme po 2-3 kusech do jemně vroucí louhovací lázně. V lázni necháme cca 30 vteřin a obracíme (plavou). Po vyjmutí z lázně necháme okapat, pak můžeme přímo "omočit" v semínkách nebo přeložit na plech vyložený pečícím papírem a posypat.
  6. Pečeme při teplotě 240 °C asi 15 minut. Z této várky připravíme asi 6 kusů.
kvásek

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti