Firma Nominal se pěstování pšenice špaldy věnuje již od svých počátků a špalda se stala naší srdcovou plodinou. Tato plodina má vysokou nutriční hodnotu a ve své celozrnné podobě i významný obsah jemné vlákniny, která podporuje střevní peristaltiku a trávení. Od pradávna je ceněna pro svůj stimulující vliv na imunitní systém.

 

Špaldová mouka NOMINAL celozrnná:

  • jemná 1 kg; 10 kg; 50 kg

 

 Špaldová mouka NOMINAL hladká polosvětlá:

  • jemná 10 kg; 50 kg

 

 

Pšenice špalda patří mezi obiloviny pluchaté. Vnitřek špaldového zrna tvoří endosperm. Ten má uvnitř moučné jádro (hlavně zásobní škrob), kolem něj je aleuronová vrstva (v ní jsou přítomny bílkoviny). Na povrchu jsou obalové vrstvy. To, že je špalda pluchatá, znamená, že zrno zůstává i po sklizni uzavřeno mezi pluchou a pluškou (obalové vrstvy zrna). Při sklizni se sbírají klásky a ty se musí vyloupat. Vyloupaných zrníček je tedy 50-60 % sklizených klásků.

 

Obsah bílkovin se pohybuje ve špaldě zpravidla mezi 14-19 %, je tedy vyšší, než u pšenice seté. Co se týká aminokyselinového složení, je prakticky totožné s pšenicí setou. Množství lepkového podílu bývá podobné, spíše vyšší.


Tuk špaldy obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
Špalda je podobně jako pšenice setá zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, niacin,...) a vitamínu E. Z minerálních látek jde o fosfor, draslík, železo, zinek, mangan, hořčík a další. Jejich množství je samozřejmě závislé i na podmínkách, v jakých se rostlina pěstuje.


Dietní vláknina obsažená v celozrnné špaldové mouce má krátká vlákna, je dobře přijímána organismem, podporuje peristaltiku a trávení.

 

Odpradávna bývá špalda také ceněna pro snadnou stravitelnost a stimulující vliv na imunitní systém. Špalda obsahuje lepek a je naprosto nevhodná pro celiaky, ale přestože jde chemicky o obdobu pšenice seté, bývá překvapivě někdy snášena jedinci s alergií na lepek.

 

To, že se špalda skladuje až do zpracování jako neloupané klásky, se pozitivně odráží na vlastnostech výrobků. Špaldové zrno je totiž pevně obalené pluchami a je tudíž docela dobře chráněno před „útoky hmyzu", houbovými chorobami (plísněmi) a jinými negativními vlivy.

 

Celozrnná špaldová mouka má příjemnou oříškovou příchuť a protože má i dobré pekařské vlastnosti, hodí se technologicky k výrobě různých typů pekařských výrobků. Buď samostatně nebo v kombinaci s jinými moukami se může objevit takřka v jakémkoliv. Chléb, pečivo, různé placky, palačinky, lívance, vafle, sladké i slané koláče, křehká i kynutá těsta, různé sušenky, cukroví a krekry.

 

Vyzkoušejte také naši špaldovou mouku hladkou polosvětlou, určitě dodá vašemu pečení skvělou chuť.  

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR