Jak ve svátek matek potěšit svou maminku? Společně stráveným časem. Ať už v kuchyni nebo mimo ni. Nominal vám v tom bude skvělým parťákem. 

 

Věděli jste, že historie svátku matek sahá až do dob antiky, kdy byla žena oslavována jako dárkyně života a bohyně plodnosti a mateřství? Ve starověkém Řecku se tento den slavil uctíváním bohyně Rhey, matky všech bohů. Oslava matek se různými způsoby prolíná staletími i světem. V moderním světě se Den matek v různých podobách oslavuje již od počátku 20. století a dává nám příležitost poděkovat našim maminkám za všechnu péči a lásku, kterou nám celý život dávají.  

 

I u nás se tento svátek ujal a v mnoha rodinách přetrval i navzdory propagovanému MDŽ. Dodnes mi zní v uších básnička, kterou jsme se učili v mateřské škole (a kterou si možná připomenete i vy): “Na zahrádce rozkvetla konvalinka bílá, protože dnes svátek má maminka má milá…“. Jako dítěti mi vrtalo hlavou, jak mohly rozkvést konvalinky 8. března. Konvalinky rozkvetly samo sebou proto, že Den matek připadá na druhou neděli v květnu.

 

Květiny a malá drobnost sice potěší, každá maminka vám však řekne, že největším dárkem je pro ni čas strávený s rodinou, protože v každodenním životě je ho méně, než by chtěla. Věnujte proto v tento den pozornost jak svým maminkám, tak svým dětem. Zanechte všech zbytečných prací i starostí a buďte chvíli spolu. Říkáte si, že to se snadno řekne, ale těžko praktikuje? Na to vám řekneme jediné. Využijte kouzla produktů Nominal, které vám mohou pomoci podstatně zkrátit čas strávený v kuchyni. Anebo naopak! Zavdají vám příležitost vyjádřit si vzájemně lásku, protože příprava jídla je právě jako projev lásky a péče vnímána. A vy si můžete něco jednoduchého připravit společně.

 

Společně v kuchyni

Například v Anglii slaví svátek matek společným pečením mandlového koláče. Můžete se proto nechat inspirovat a společně se svou maminkou nebo dětmi vzít kuchyň útokem a připravit společně buď oběd, nebo třeba voňavý dezert.

 

TIP: Víte, že na webu máme sekci s recepty? Potěšte chuťové buňky celé rodiny něčím novým. Ať už z oblasti bezlepkových pokrmů či jídel připravených ze špaldové mouky. Inspirujte se na  https://www.nominal.cz/recepty

 

Je libo snídani do postele?

Anebo si tento sváteční den udělejte hezký už od rána. Podobně jako Švédové, kteří patří k nejšťastnějším národům na světě. A proč? Umí si totiž užívat sladkého nicnedělání a rádi si dopřávají třeba snídani do postele. Tu můžete pro sebe i své děti (nebo děti jako překvapení pro svou maminku) hravě připravit během pár minut. Pokud chcete opravdovou rychlovku, sáhněte po cereální kaši. Kaše Nomina jsou pro takovou příležitost naprosto perfektní. Připravíte je skoro mrknutím oka a následně si můžete vyhrát s jejím dochucením. Nápaditě na ni naskládejte barevné ovoce nebo přidejte trochu kvalitní čokolády. Hlavně ať vám chutná! Chcete-li se blýsknout a připravit něco trošku náročnějšího, vyzkoušejte třeba naše recepty na palačinky, lívance či vafle. Takové palačinky s jogurtem a džemem určitě potěší nejeden mlsný jazýček.

 

Večeře po francouzsku

Jídlo funguje ve všech kulturách jako úžasné a účinné sociální pojítko. Své o tom ví například Francouzi, kteří u večeře tráví třeba i tři hodiny! Není proto divu, že ve Francii je nejkrásnějším dárkem pro maminku pozvání na večeři. Obzvlášť pokud k jídelnímu stolu zasednou všichni její nejbližší. Výběr hlavního chodu je samozřejmě na vás, ale co takhle odklonit se od klasiky a uvařit něco zdravějšího? Můžete například vyměnit pšeničnou mouku za mouku celozrnnou špaldovou. Nebo vhodně použijte rýžovou mouku či kukuřičnou strouhanku. Tyto přirozeně bezlepkové mouky jsou skvělou alternativou do vaší kuchyně. Zahustíte s nimi polévku i omáčku, připravíte těstíčko ke smažení nebo vám poslouží jako pojivo karbanátků. Ať už zvolíte jakýkoliv pokrm, nezapomeňte mu dodat osobní dotek, který vaši maminku mile potěší.

 

TIP: Dezert potom můžete doslova vykouzlit za 5 minut a zbylý čas strávit povídáním si u rodinného krbu. Slyšeli jste o našich hrníčkových dezertech? Těsto umícháte přímo v hrníčku a šup s ním do mikrovlnky. Podává se ještě teplý, dozdobený šlehačkou a ovocem a připomíná něco mezi piškotem a suflé.

 

Ale pokud se chcete odvázat a překvapit maminku něčím výjimečným, co vypadá mistrovsky a přitom je příprava poměrně jednoduchá, vrhněte se na bezlepkový nebo špaldový Red velvet dort. 

Blog / Novinky

Nesem vám Nominy II.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy je tady.

Nesem vám Nominy

Naše tisková prvotina, občasník Nominy najdete zde :)

Máme nový web!

Dali jsme hlavy dohromady a spustili jsme nové webové stránky!

Jednoporcovky Nomina

Tři nové kaše Nomina jsou nachystány tak, aby jednoduše posloužily k přípravě jednoho vydatného pokrmu.

Skrytý lepek v potravinách - na co si dát pozor

Všeobecně platí, že bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu.

Jak na zdravou snídani

Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně.

Využijte výhod nového věrnostního programu.

Čeká na vás spousta nových dárkových předmětů :)

Inulin

Nové jednoporcové kaše neobsahují pouze obiloviny, ale také suroviny, o jejichž pozitivních účincích na lidské tělo jste možná nevěděli

Extruze - Jak se dělá kaše

Jak se vlastně cereálie zpracovávají, aby je bylo možné tak snadno „přetvořit“ na kaši.

Pšeničný deproteinovaný škrob x přirozeně bezlepkové suroviny

Možná, že někteří s bezlepkovou dietou teprve začínáte, někteří ji už nějakou dobu dodržujete a s deproteinovaným pšeničným škrobem se ve výrobcích se...

První příkrmy aneb začínáme s kaší

To nejlepší, nejkomplexnější a nejšetrnější, čím můžeme naplnit bříška našich nejmenších, je bez diskuze mateřské mléko...

Je tady Nomík

Do naší rodinky cereálních kaší přibyl další člen.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR