Recepty
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Recepty
Ovocný chléb – voňavý adventní dáreček z cest.
Mnoho českých turistů si z adventních výletů do Rakouska či Německa vozí domů jako suvenýr typické vánoční pečivo – ovocný chléb. Tahle lahodná alternativa ke klasickému cukroví nebo štole je nejen krásná na pohled, ale i skvěle chutná. A nejlepší na tom je, že si ji můžete jednoduše upéct i doma.
Těsto:
Ovocná složka:
Fíky nakrájíme na kousky, smícháme s hrozinkami a kousky kandované kůry a můžeme nechat několik hodin stát promíchané s rumem a kořením.
Umícháme těsto a do něj přidáme ovocný podíl. Hmotnost těsta a hmotnost ovocného podílu by měly být přibližně v poměru 1:1. Nakonec přidáme lískové oříšky. Hmotu necháme chvíli odpočinout. Pak naplníme dobře vymaštěnou formu na biskupský chlebíček. Formu s těstem přikryjeme a můžeme vložit do temperované trouby (asi 30 °C), aby těsto lépe kynulo. Pečeme při 180 °C cca 45 minut. Aby se povrch chleba pěkně leskl, můžeme jej potřít rozšlehaným vejcem nebo chvíli před dopečením povrch chleba potřeme sirupem nebo medem zředěným vodou a ještě chvilku dopečeme.
Náš tip: Složení ovocného podílu a vzájemný poměr ingrediencí zvolíme dle osobní chuti. Recept neobsahuje mléko, vejce ani další přidaný cukr (kromě ovoce). Ze sušeného ovoce můžeme nakombinovat i jiné varianty se sušenými švestkami, meruňkami či brusinkami.