Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Vánoční ovocný chléb (bez lepku)

Ovocný chléb – voňavý adventní dáreček z cest.

Mnoho českých turistů si z adventních výletů do Rakouska či Německa vozí domů jako suvenýr typické vánoční pečivo – ovocný chléb. Tahle lahodná alternativa ke klasickému cukroví nebo štole je nejen krásná na pohled, ale i skvěle chutná. A nejlepší na tom je, že si ji můžete jednoduše upéct i doma.

Postup

  1. Fíky nakrájíme na kousky, smícháme s hrozinkami a kousky kandované kůry a můžeme nechat několik hodin stát promíchané s rumem a kořením.

  2. Umícháme těsto a do něj přidáme ovocný podíl. Hmotnost těsta a hmotnost ovocného podílu by měly být přibližně v poměru 1:1. Nakonec přidáme lískové oříšky. Hmotu necháme chvíli odpočinout. Pak naplníme dobře vymaštěnou formu na biskupský chlebíček. Formu s těstem přikryjeme a můžeme vložit do temperované trouby (asi 30 °C), aby těsto lépe kynulo. Pečeme při 180 °C cca 45 minut. Aby se povrch chleba pěkně leskl, můžeme jej potřít rozšlehaným vejcem nebo chvíli před dopečením povrch chleba potřeme sirupem nebo medem zředěným vodou a ještě chvilku dopečeme.

    Náš tip: Složení ovocného podílu a vzájemný poměr ingrediencí zvolíme dle osobní chuti. Recept neobsahuje mléko, vejce ani další přidaný cukr (kromě ovoce). Ze sušeného ovoce můžeme nakombinovat i jiné varianty se sušenými švestkami, meruňkami či brusinkami.

Vánoční ovocný chléb (bez lepku)

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti