Suroviny

250 g špaldové celozrnné
mouky Nominal
120 ml mléka
1 ČL cukru
4 g soli
20 g sádla
1 vaj. žloutek
8 g čerstvého droždí
130 g škvarků
2 PL řeckého jogurtu
1-2 PL celého máku

 

Postup

Droždí smícháme s trochou vlažného mléka, cukrem a 2 PL mouky a vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mezitím dáme do mísy ostatní ingredience, kromě škvarků. Když dodáme i vzešlý kvásek, začneme těsto hníst a postupně přidáme všechno mléko i jogurt. Jako poslední přidáme škvarky a vše dobře prohněteme.


Těsto uložíme na teplé místo a chráníme před průvanem.Jestliže těsto během zrání několikrát přeložíme, budou výsledné placky křehčí. Jak to má vypadat? Těsto přendáme na vál, vytlačíme z něj vzniklý plyn, rozválíme jej do délky, přeložíme na třetiny a znovu rozválíme. Otočíme o 90° a uděláme totéž. Vložíme zpět do mísy necháme zrát. Celé můžeme ještě jednou zopakovat.


Vyzrálé těsto rozválíme na plát o tloušťce cca 1 cm a vykrojíme z něj malá kolečka dle vkusu 6 - 10 cm. Uložíme na plech a povrch můžeme přizdobit rýhami nožem. Necháme krátce kynout na teplém místě, poté potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat celým mákem. 
Pečeme asi 13 min. při 180°C. Nepřesušit.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR