Suroviny

250 g špaldové celozrnné 
mouky Nominal
200 g škvarků
200 g strouhaných vařených brambor
1 ČL cukru
80 ml vlažného mléka
20 g droždí
4 g soli
1 vejce

 

Postup

Tyto placky se připravují, aby posloužily např. jako zajímavá příloha k jarní polévce (alternativa pečiva). Nejchutnější jsou podávané za čerstva (do několika hodin od upečení).


Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a 2 PL mouky si umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Ostatní suroviny nachystáme do mísy a spolu s kváskem z nich uhněteme vláčné těsto. To necháme chvíli odpočinout (10-15 minut). Pak z něj vyválíme placku cca 1 cm tlustou a vykrajujeme kolečka (abychom udělali radost dětem, ozdobným tvořítkem můžeme i jiný tvar, ale jednoduchý, ne příliš členitý). Placky přeložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě zhruba 20 min. nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem (nemusíme) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 13-15 min. Záleží také na zvolené velikosti.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR