300 g celozrnné špaldové mouky Nominal

2 vejce

40 g třtinového cukru

80 g melasy nebo panely

60 g slunečnicového oleje

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce holandského kakaa

1 balíček kypřícího prášku 

2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

100 g jemně strouhané mrkve

Kůra z 1 citronu

1 vrchovatá lžička skořice

½ lžičky mletého hřebíčku

½ lžičky mletého nového koření

½ lžičky mletého badyánu

1 špetka muškátového oříšku

1 špetka soli

125 g kandovaného zázvoru nebo

pomerančové kůry či rozinek v rumu 

Tuk na vymazání

Strouhanka nebo mouka na vysypání

Na polevu:

30 g rozpuštěného másla

30 g cukru moučka

150 g žervé nebo čerstvého krémového sýru

 

Postup:

  1. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

  2. Vejce s cukrem šleháme 5 minut elektrickým šlehačem do pěny, přilijeme melasu, olej a šlehačku a postupně zapracujeme mouku, kakao, kypřicí prášek, zázvor, mrkev, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou číst, bílá je hořká), koření, sůl a nasekaný kandovaný zázvor. Pokud zázvor ani ovoce nepoužijeme, těsto musíme více osladit.

  3. Vlijeme do formy a při 180 °C pečeme 45 až 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Necháme 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopíme.

  4. Rozpuštěné máslo prošleháme s cukrem a žervé. Pokud by byla poleva příliš hustá, klidně ji celou ještě trochu zahřejeme, prošleháme a nalijeme na bábovku.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR