TĚSTO:

560 g celozrnná špaldová mouka Nominal

15 g cukr

50 g máslo

10 g sůl

18-20 g čerstvého droždí

170 g vlažné vody

170 g piva

POSYP: hrubá sůl, celý mák, sezamová semínka

LÁZEŇ: na 1 litr vody 40-50 g jedlé sody

 

Postup:

Ze surovin na těsto odebereme do mističky PL mouky, PL cukru, droždí a několik PL vody. Smícháme v řídké těsto a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10-15 min.). Do velké mísy či nádoby robota dáme na dno mouku, kterou promícháme se solí a cukrem. Přidáme změklé máslo a zapracujeme prsty do těsta. Nakonec přidáme kvásek. Hněteme a postupně doplníme všechny tekutiny. Vláčné, hladké, tužší těsto necháme na teplém, chráněném místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté jej přehněteme, vyklopíme na vál a tvoříme preclíčky nebo kníry. Těsto rozřežeme na kousky cca 60 g. Každý kousek válečkem rozválíme na tenčí placku. Tu stočíme do "rohlíku", pak rozválíme asi na 60 cm váleček na kocích tenčí. Z něj stočíme knírek nebo preclík. Ukládáme na plech nejlépe s pečícím papírem a dáme ještě chvíli kynout. 

Vodní lázeň si připravíme z horké vody a jedlé sody, kterou v ní rozpustíme. Za velmi mírného varu v lázni po obou stranách postupně "ovaříme" všechny nakynuté preclíky (cca 10 s po každé straně) a uložíme zpět na plech. Potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou (preclíky budou mít intenzivnější zbarvení) a posypeme solí či semínky. Vkládáme ihned do vyhřáté trouby na 230-240°C a pečeme 13-15 minut. Nepřesušit!

Tip: V listopadu můžeme přátele překvapit mohutnými kníry :o).

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR