Suroviny
80 g špaldové celozrnné mouky 70 g pšeničné hl. mouky 130 g třtinového moučkového cukru 80 g kvalitní hořké čokolády 20 g kakaa 0,8 g inst. kávy (prášek) 2 vejce cca 4 g sody 65 g mletých lískových ořechů 70 g (i 90g) sekaných lískových ořechů nebo sladkých mandlí |
Postup
Možná, že někteří znáte z návštěv Itálie malé vynikající suchárky zvané cantuccini. Ty byly pro mě inspirací k vytvoření receptu.
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme vychladnout (ne ztuhnout). Mouky promícháme se sodou a mletými ořechy. Instantní kávu rozpustíme v rozšlehaných vejcích. Tyto tři součásti promícháme a vytvoříme vláčné těsto. Nakonec přidáme ořechy nebo mandle. Nepřidáme je celé, ale rozsekáme na velmi hrubo. Jeden ořech třeba jen na půlku nebo třetiny. Celé ořechy totiž znesnadňují krájení po upečení.
Těsto necháme odležet a poté z něj vyválíme válečky o průměru cca 2,5 cm a uložíme na plech na pečící papír. Pečeme při 170 - 180 °C asi 15 minut. Válečky se díky sodě zkypří a lehce nabydou. Prasklinky na povrchu nejsou na závadu. Po vychladnutí krájíme válečky opatrně na plátky (0,8-1 cm) dobrým pilkovým nožem. Plátky poskládáme znovu na plech a necháme při 130 °C asi 20 minut dosušit.