Rozpis surovin na 6 miništol:

500 g celozrnné špaldové mouky Nominal

90 g třtinového cukru

1 sáček kypřicího prášku

250 g polotučného tvarohu

2 vejce

150 g změklého másla

150 g rozinek

50 ml rumu

100 g kandované pomerančové kůry

100 g kandované citronové kůry

1 lžička vanilkového extraktu

1/4 lžičky mletého kardamomu

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky mletého zázvoru

1/4 lžičky mleté skořice

1 špetka muškátového oříšku

1 špetka soli

100 g sekaných mandlí

Mouka na podsypání

250 až 300 g marcipánu

Na dokončení:

80 g rozpuštěného másla

cukr moučka

 

 

Postup:

  1. Rozinky s rumem přivedeme k varu, vmícháme kandovanou citrusovou kůru a necháme vychladnout, než si připravíme zbytek.

  2. Mouku, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, máslo, vanilku, všechno koření a sůl propracujeme na hladké těsto. Vmícháme rumové ovoce a nasekané mandle a na pomoučené ploše rozválíme na asi 2 cm tlustý plát.

  3. Těsto rozkrojíme na 6 obdélníků, na každý položíme váleček z marcipánu, pevně zabalíme, přeneseme na pečicí papír a při 180 °C pečeme asi 30 minut do růžova.

  4. Hned po upečení štoly potřeme rozehřátým máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem. Vychladlé štoly můžeme zabalit do alobalu a mikrotenového sáčku, hezky se tak rozleží, a vydrží vláčné i dva týdny.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR