Suroviny 200 g celozrnné špaldové mouky Nominal 200 g pšeničné hl. mouky 2 celá vejce 150 g moučkového cukru 100 g stolního oleje 60 g tekutého medu 1 1/2 PL perníkového koření (kombinace dle vlastní chuti, můžete přidat i trochu mletého pepře) 1 ČL sody možno přidat 1/2 ČL rozdrcené sušené pomerančové kůry zdobení: na bílou "malovací" polevu 140 g moučkového cukru 1 bílek pár kapek citrónové šťávy |
Postup
Cukr, olej a vejce chvíli třeme, přidáme med a postupně vmícháme dobře promíchané suché ingredience. Těsto zabalíme a necháme odležet.
Těsto rozválíme na plát asi 0,4-0,5 cm a vykrajujeme tvary. Odkládáme na plech s pečícím papírem. Pokud tvoříme různě velké tvary, je dobré dávat na jeden plech vždy tvary podobné velikosti. Pečeme při 180 °C asi 8 minut. Povrch hotového perníčku je matný. Pokud chceme docílit lesklého povrchu, potřeme perníčky ihned po vytažení z pece vejcem.
Pro přípravu polevy cukr opravdu důkladně přesijeme, ať odstraníme větší krystalky. Ty by mohly "zlobit" při zdobení. Cukr umícháme s bílkem. Pokud se nám zdá poleva příliš hustá, můžeme ji zředit několika kapkami citr. šťávy.