Suroviny
240 g celozrnné špaldové mouky Nominal 50 g moučkového cukru 160 g másla 100 g mletých ořechů (či mandlí) 25 g vejce (půlka vejce) vanilínový cukr a cukr moučka na obalení |
Postup
Všechny suroviny - mouku, přesátý moučkový cukr, změklé máslo, ořechy a vejce smícháme, dobře prohněteme a necháme odležet alespoň 1 hodinu v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme při 170 °C do zrůžovění (cca 15 min). Teplé obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilínovým.
Vlašské ořechy můžeme nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi. Běžně se do vanilkových rohlíčků dává jen žloutek. Doporučuji raději půlku celého vejce. Díky povaze celozrnné mouky jsou rohlíčky křehké i tak. Určitě je lépe nechat rohlíčky nějaký ten den odležet.
Tip: Nemusíte se bát podobným způsobem inovovat i jiné druhy cukroví a nahraďte třeba jednu třetinu mouky tou špaldovou. Určitě vás příjemně překvapí.