Suroviny

400 g špaldové celozrnné mouky
Nominal
80 g oleje
40 g třtinového cukru
50 g agávového sirupu
1 balíček vanilkového cukru
200-220 ml mléka
30 g droždí
3 g soli
1 vejce
kůra z BIO citrónu
cca 80 g rozinek

 

dohotovení:
rozšlehané vejce na potření
plátky mandlí
celý mák, chia semínka

 

Postup

V malé misce si z trošky vlažného mléka, droždí, ČL cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který položíme na teplé chráněné místo a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku a na ni všechny zbylé suroviny, kromě rozinek.

Když přidáme i vzešlý kvásek, začneme hníst. V robotu bude doba hnětení jistě kratší než při práci vlastních svalů.  Rozinky si můžeme namočit již předem na několik hodin do rumu nebo do vína, ale určitě je dobře opereme a osušíme (vyžímáme). Do těsta se přidávají až ke konci. Těsto důkladně prohněteme, až se nám odlepuje od okraje mísy. Uložíme v teple, chráníme před průvanem a necháme kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem. Pak jej tzv. přeboucháme, vytlačíme vzniklý plyn a znovu necháme kynout. Asi po 20 minutách těsto znovu trochu přehněteme a vyklopíme na vál. Rozdělíme jej na malé stejnoměrné kousky cca 60 g. Z každého z nich vyválíme tenký pruh, který stočíme do některého z tvarů. Kousky ukládáme na plech a myslíme na to, že při kynutí zvětší svůj objem. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlema či semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C. Pečeme asi 13 min. (spodní a horní ohřev) dozlatova.


Z této dávky těsta připravíme 14-15 jidášků.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR