Suroviny
Křehké těsto: 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté 2-3 PL pšeničné mouky hladké 180 g másla 85 g cukru moučka (můžeme rozemlít i hnědý třtinový) 1 vejce 80 ml mléka 4-5 g kypřícího prášku strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu |
Tvarohová náplň: 750 g tvarohu (2xměkký, 1xtučný) pro zjemnění můžeme přidat 3 PL zakysané smetany cca 130 g cukru (můžeme nahradit medem do požadované sladkosti) balíček vanilínového cukru 2-3 PL kaše Nomina 1 vejce strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu kompot - broskve, meruňky |
Drobenka: 150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté 75 g másla 50-60 g cukru moučka skořice |
Postup
Ze změklého másla a ostatních ingrediencí uhněteme těsto, které necháme v chladnu alespoň 30 minut odležet. Náplň připravíme jednoduše tak, že všechny ingredience necháme v robotu důkladně promíchat. Čím bude tvaroh našlehanější, tím bude nadýchanější i náplň.
Odleželé těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme na vymazaný plech. Roztlačíme po celé ploše. Rovnoměrně potřeme připravenou náplní. Od nálevu okapané půlky broskví pokrájíme na menčí kostky a povrch rovnoměrně poházíme. Pokud chceme být "kreativní", můžeme půlky broskví rozkrájet příčně na kolečka. Vzniklý obrazec pak působí dojmem pánve s "volskými oky". Nakonec vše posypeme drobenkou.
Pečeme při 170 °C cca 35 minut.
Tip: Pokud chceme vařit z třtinového cukru a potřebujeme z něj moučku, spolehlivě nám ji z krystalu vyrobí běžný tříštivý mlýnek na kávu.