Suroviny

350 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
245 g stolního oleje
balíček vanilínového cukru
260 g cukru krupice (hnědého třtinového)
5 vajec
60 ml (g) teplé vody (lze nahradit podmáslím)
15 g kypřícího prášku
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu
2PL kakaa
můžeme přidat např. vlašské ořechy

 

Postup

Pro přípravu velikonočního beránka můžete s úspěchem použít recept na dýňovou buchtu, dýni můžete nahradit třeba cuketou. Podle tohoto receptu připravíte mramorovaného beránka takřka klasického jen úplně celozrnného.

 

Celá vejce, olej a cukr třeme do hladké pěny. Pokud přidáváme vodu, třeme ji také. Podmáslí přidáváme až s moukou. Kypřící prášek promícháme s moukou a přidáme postupně do třené hmoty. Nakonec můžeme přidat např. vlašské ořechy. S chutí celozrnné špaldy se hezky doplňují.


Formu na beránka důkladně vysypeme. Nalijeme světlou část (cca 2/3 těsta). Zbytek těsta smícháme s kakaem (a můžeme přidat ještě polévkovou lžíci vody). Dolijeme do formy. Pak vidličkou nebo lžící citlivě zabořenou do těsta obě části promícháme. Přiklopíme druhou polovinou formy, kterou nezapomeneme také vysypat.


Pečeme při 150 °C asi 20 minut, pak dopékáme při 170 °C.


Vychladlého beránka můžeme samozřejmě patřičně načančat pentličkama. Pro mlsné jazýčky můžeme přelít polevou z kvalitní hořké čokolády, do které přidáme trošku másla nebo oleje. Čokoláda přestane být po vychladnutí křehká a nebude se tak lámat.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR