Suroviny

Těsto:
200 g celozrnné špaldové
mouky Nominal
80 g másla
1 malé vejce
60 ml mléka
cca 2 g soli
2-3 g kypřícího prášku

 

Náplň:

250-300 g listového špenátu
100 g schwarzwaldské šunky
2 stroužky česneku
2PL oleje
3 vejce
80 g zakysané smetany
80 g sýru cottage neochuceného
sůl, pepř,(muškátový oříšek)
lze přidat trochu strouhaného
sýra

 

Postup

Až budete mít na Zelený čtvrtek na zahrádce zaseto a dům čistě vymetený, můžete si tento den zpříjemnit slanými koláčky se špenátovou náplní. Nejen proto, že by vám tento zelený pokrm měl zajistit pevné zdraví po celý rok, ale i pro jeho výbornou chuť.


Křehké těsto si klidně připravíme již den dopředu, ale stačí, když odleží alepoň hodinu. Mouku, sůl a kypřící prášek promícháme, pak přidáme chladné máslo pokrájené na menší kousky, vejce a trochu chladného mléka. Ze všech surovin vytvoříme těsto, ale hněteme jen krátce. Pak dáme odležet.


Mezi tím si připravíme nápň. V pánvi na troše oleje zpěníme pokrájený česnek, můžeme, ale nemusíme, přidat na kostičky pokrájenou schwarzwaldskou šunku a nakonec opraný listový špenát, který na pánvi opékáme a necháme zavadnout. Vejce v míse rozmícháme se smetanou a sýrem cottage, ochutíme solí a pepřem, případně i strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme obsah pánve.


Z odleželého těsta si připravíme základ na koláč podle použité formy. V našem případě děláme malé košíčky ve formě na muffiny. Těsto proto rozválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrojíme si kolečka větší než je horní průměr jednotlivého košíčku, naznačíme si velikost dna a z okrajového pásu vyřízneme čtyři klínky těsta, aby nám při umístění do košíčku nepřebývalo a bylo všude přibližně stejně tenké.Dno popícháme vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 8-10 min. na horní a spodní ohřev. Předpečené košíčky naplníme a dále dopékáme ještě 25-30 min. Nejlepší jsou teplé nebo vlažné, ale i po studenu přijdou k chuti.


Z této dávky těsta vyrobíme asi 12 kusů košíčků z muffinové formy (průměr asi 6 cm).

Náš tip: Nápň můžeme obměnit přidáním 2 PL jemně strouhaného sýra. Může to být cheddar, ale třeba i parmezán či grana padano. Nebo lze parmezánem posypat jen povrch každého koláčku před pečením.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR