Suroviny
Těsto: |
200 g celozrnné špaldové mouky Nominal 80 g másla 1 malé vejce 60 ml mléka cca 2 g soli 2-3 g kypřícího prášku |
Náplň: |
250-300 g listového špenátu 100 g schwarzwaldské šunky 2 stroužky česneku 2PL oleje 3 vejce 80 g zakysané smetany 80 g sýru cottage neochuceného sůl, pepř,(muškátový oříšek) lze přidat trochu strouhaného sýra |
Postup
Až budete mít na Zelený čtvrtek na zahrádce zaseto a dům čistě vymetený, můžete si tento den zpříjemnit slanými koláčky se špenátovou náplní. Nejen proto, že by vám tento zelený pokrm měl zajistit pevné zdraví po celý rok, ale i pro jeho výbornou chuť.
Křehké těsto si klidně připravíme již den dopředu, ale stačí, když odleží alepoň hodinu. Mouku, sůl a kypřící prášek promícháme, pak přidáme chladné máslo pokrájené na menší kousky, vejce a trochu chladného mléka. Ze všech surovin vytvoříme těsto, ale hněteme jen krátce. Pak dáme odležet.
Mezi tím si připravíme nápň. V pánvi na troše oleje zpěníme pokrájený česnek, můžeme, ale nemusíme, přidat na kostičky pokrájenou schwarzwaldskou šunku a nakonec opraný listový špenát, který na pánvi opékáme a necháme zavadnout. Vejce v míse rozmícháme se smetanou a sýrem cottage, ochutíme solí a pepřem, případně i strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme obsah pánve.
Z odleželého těsta si připravíme základ na koláč podle použité formy. V našem případě děláme malé košíčky ve formě na muffiny. Těsto proto rozválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrojíme si kolečka větší než je horní průměr jednotlivého košíčku, naznačíme si velikost dna a z okrajového pásu vyřízneme čtyři klínky těsta, aby nám při umístění do košíčku nepřebývalo a bylo všude přibližně stejně tenké.Dno popícháme vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 8-10 min. na horní a spodní ohřev. Předpečené košíčky naplníme a dále dopékáme ještě 25-30 min. Nejlepší jsou teplé nebo vlažné, ale i po studenu přijdou k chuti.
Z této dávky těsta vyrobíme asi 12 kusů košíčků z muffinové formy (průměr asi 6 cm).
Náš tip: Nápň můžeme obměnit přidáním 2 PL jemně strouhaného sýra. Může to být cheddar, ale třeba i parmezán či grana padano. Nebo lze parmezánem posypat jen povrch každého koláčku před pečením.