Suroviny
Tato dávka odpovídá chlebíčkové formě o délce 17 cm: |
Kvásek: 30 g celozrnné špaldové mouky Nominal 105 ml vlažné vody 12 g čerstvého droždí troška cukru (cca 1 moka lžička) Těsto: 100 g celozrnné špaldové mouky Nominal 10 g lněného semínka celého 10 g lněného semínka mletého 1,7 g soli cca 7 g melasy 10 g stolního oleje kvásek 35 g lískových ořechů 35 g mandlí 30 g slunečnicových semínek |
Ovocná složka: 35 g fíků 35 g sušených švestek 35 g sušenách meruněk 65 g rozinek 35 g sušených brusinek 1 PL kandované pomerančové kůry 2 PL rumu 1 g drceného anýzu 1 g mleté skořice 1 g "perníkového koření" |
Postup
Určitě jste si už mnozí z vás koupili na adventních trzích u našich sousedů (Německo, Rakousko) adventní chléb. Lákavé vánoční pečivo z chlebového těsta, trochu slané, trochu sladké, hodně dobré. Podle našeho receptu si jej můžete připravit doma a z celozrnné mouky.
Několik hodin předem si připravíme ovocnou složku. Fíky, švestky a meruňky pokrájíme na menší kousky, smícháme s umytými rozinkami, brusinkami a kandovanou pomerančovou kůrou. Přidáme rum a rozdrcené koření. Promícháme a necháme zakryté proležet.
Vlastní přípravu začneme kváskem. Ten připravíme z výše uvedených surovin, promícháme a necháme vzejít na teplém, chráněném místě.
Mezitím nachystáme zbylou mouku, lněné semínko celé i semleté a sůl. Promícháme. Přidáme melasu a olej a jako poslední vzešlý kvásek.
Prohněteme a necháme zrát na teplém chráněném místě cca 15-20 minut. Přidáme připravenou ovocnou složku, ořechy a semínka. Promícháme a necháme zase cca 5 minut odpočinout. Pak přendáme do formy dobře vymazané nebo vyložené pečícím papírem (lepší varianta), uhladíme povrch a necháme kynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dozdobit např. loupanými mandlemi.
V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme cca 35 minut.
Krájíme,až je chléb dobře vychladlý.