Suroviny

Tato dávka odpovídá chlebíčkové
formě o délce 17 cm:
Kvásek:
30 g celozrnné špaldové mouky Nominal
105 ml vlažné vody
12 g čerstvého droždí
troška cukru (cca 1 moka lžička)

Těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky Nominal
10 g lněného semínka celého
10 g lněného semínka mletého
1,7 g soli
cca 7 g melasy
10 g stolního oleje
kvásek

35 g lískových ořechů
35 g mandlí
30 g slunečnicových semínek
Ovocná složka:
35 g fíků
35 g sušených švestek
35 g sušenách meruněk
65 g rozinek
35 g sušených brusinek
1 PL kandované pomerančové kůry
2 PL rumu
1 g drceného anýzu
1 g mleté skořice
1 g "perníkového koření"

 

Postup

Určitě jste si už mnozí z vás koupili na adventních trzích u našich sousedů (Německo, Rakousko) adventní chléb. Lákavé vánoční pečivo z chlebového těsta, trochu slané, trochu sladké, hodně dobré. Podle našeho receptu si jej můžete připravit doma a z celozrnné mouky.

Několik hodin předem si připravíme ovocnou složku. Fíky, švestky a meruňky pokrájíme na menší kousky, smícháme s umytými rozinkami, brusinkami a kandovanou pomerančovou kůrou. Přidáme rum a rozdrcené koření. Promícháme a necháme zakryté proležet.


Vlastní přípravu začneme kváskem. Ten připravíme z výše uvedených surovin, promícháme a necháme vzejít na teplém, chráněném místě.
Mezitím nachystáme zbylou mouku, lněné semínko celé i semleté a sůl. Promícháme. Přidáme melasu a olej a jako poslední vzešlý kvásek.

Prohněteme a necháme zrát na teplém chráněném místě cca 15-20 minut. Přidáme připravenou ovocnou složku, ořechy a semínka. Promícháme a necháme zase cca 5 minut odpočinout. Pak přendáme do formy dobře vymazané nebo vyložené pečícím papírem (lepší varianta), uhladíme povrch a necháme kynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dozdobit např. loupanými mandlemi.


V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme cca 35 minut.
Krájíme,až je chléb dobře vychladlý.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR