Suroviny

Ovocná složka:
65 g sušených fíků
65 g rozinek
2 PL rumu
0,5-1 g skořice
0,5-1 g drceného anýzu
0,5-1 g perníkového koření
Těsto:
130 g celozrnné špaldové mouky 
Nominal
200 g jablek
25 g třtinového cukru
5 g kypřícího prášku
1,6 g soli

35 g mandlí
35 g lískových ořechů

Postup

Další variantou adventního chleba je tento jablečný, který je kypřený práškem a na 100 g mouky obsahuje 150 g jablíček.


Několik hodin předem si připravíme ovocnou složku. Fíky pokrájíme na menší kousky, rozinky omyjeme a vyždímáme. Vše promícháme s kořením a rumem a necháme proležet.


Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme cukrem, promícháme a necháme cca hodinu "vypotit". Pak přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a solí a dobře promícháme. Nakonec vmícháme ovoce a ořechy. Těsto přendáme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy. 

Pečeme asi 45 minut při 160-170 °C.

Dávka těsta odpovídá formě na chlebíček o délce 17 cm.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR