Extruze je poměrně jednoduchý technologický proces zpracování potravin. Zařízení, ve kterém tento proces probíhá, se nazývá extrudér. Pečlivě vybrané škrobnaté materiály (obiloviny) se na vstupu do zařízení mírně zvlhčí. Surovina se posouvá a stlačuje v extruzním válci pomocí dvojice šneků směren k výstupnímu otvoru (matrici), přičemž dochází k jejímu intenzivnímu hnětení, zahřátí, zmazovatění škrobu a denaturaci bílkovin. Kombinovaným působením tlaku, tepla a mechanických střihových sil se vstupující surovina plastifikuje a vytvoří hmotu podobnou těstu. Na výstupu z extrudéru prochází hmota tvarovací matricí. Důsledkem dekomprese a rychlého odpaření vlhkosti je expanze a vznik křehké pórovité hmoty (křupky). Ty se podle požadavku melou na určitou granulaci.

 

Proces extruze dodává moukám nové technologické vlastnosti, které zjednodušují a urychlují následující výrobu nebo přípravu. Škrob v extrudované mouce je upraven tak, že přijímá vodu i za studena. Mouka již prošla tepelnou úpravou, není ji nutné vařit.

 

Přidání takto zpracované suroviny může ovlivnit nejen hustotu, ale i trvanlivost výrobku či jeho vláčnost.

 

Vhodný základ při výrobě:

  • ochucených kaší, polévek, zeleninových směsí, pomazánek, nápojových směsí, směsí na omáčky, náplní, směsí na panády, ochucených trojobalů, výrobků pro sportovní výživu
  • plnidlo do cukrářských krémů
  • pojidlo do masových, zeleninových či ovocných směsí a náplní

 

Instantní extrudované mouky jednodruhové:

 

  • pšeničná
  • pšeničná celozrnná
  • špaldová celozrnná
  • žitná
  • ovesná
  • ječná
  • pohanková BEZ LEPKU
  • pohanková celozrnná BEZ LEPKU
  • rýžová BEZ LEPKU – pro svou jemnou chuť lze použít jako zahušťovadlo tam, kde chceme co nejméně ovlivnit chuť původní suroviny
  • rýžová natural BEZ LEPKU
  • jáhlová BEZ LEPKU – podobné vlastnosti jako rýžová
  • čiroková BEZ LEPKU
  • kukuřičná BEZ LEPKU


Instantní extrudované mouky jednodruhové BIO:

  • špaldová celozrnná BIO
  • jáhlová BIO
  • pohanková BIO

 

Přestože se vedou polemiky o tom, zda jsou či nejsou zdravější či zda chutnají lépe než potraviny konvenční, s jistotou lze napsat, že jsou tyto potraviny od počátku vyráběny s respektem k životnímu prostředí. Do ekologického zemědělství nepatří umělá hnojiva, pesticidy ani jiné látky nešetrné k přírodě a zdrojům. Kontrolní systém garantuje dodržování určitých pravidel jak producentům surovin, tak jejich zpracovatelům v bioprovozech.

 

Instantní extrudované mouky kombinované:

podle vašich požadavků vyrobíme mouku koextruzí 2-3 obilovin
různé druhy

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR