Suroviny
cca 320 g bezlepkové mouky Nomix |
250g měkkého tvarohu |
200 g Hery nebo másla |
větší špetka soli (2-2,5 g) |
9 g prášku do pečiva |
cca 200 g mrkve |
hladká mouka na provalování
Na obalování moučkový cukr |
Postup
Mouku nejprve promícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme tvaroh, změklý tuk a nakonec mrkev nastrouhanou na jemném struhadle. Těsto důkladně promícháme (můžeme využít i domácí pícku). Uschováme do mikroténové fólie a necháme cca 30 min. odležet. Poté těsto rozválíme na pruh 4x delší než širší. Prosypáváme hladkou moukou (např. kukuřičnou, pohankovou) . Pracujeme s citem, netlačíme příliš. Složíme nejprve oba konce do středu a pak zase na polovinu (4 vrstvy nad sebou). Složené těsto znovu rozválíme, tentokrát v opačném směru a na trojnásobnou délku. Složíme na třetiny. Opakujeme ještě 2x. Tyto "operace" slouží k tomu, aby byly mrkvance po upečení řehčí. Připomíná to přípravu listového těsta. Těsto můžeme použít prakticky ihned, ale můžeme ho uchovat připravené v chladničce i několik hodin (zabalené v mikrotenu). Je-li těsto odleželé, lépe se s ním pracuje.
Těsto na pomoučené ploše rozválíme na plát asi 3 mm. Na plech můžeme překládat buď zvolené vykrajované tvary (jako cukroví)- budou pak pravidelné a úpravnější- nebo můžeme na plech přeložit pomocí válečku celý plát těsta, přímo na plechu jej rádlem nebo nožem rozkrájet na malé čtverečky či obdélníčky a trochu je od sebe roztáhnout (stačí 2 mm).
Troubu rozehřejeme na 190-200 °C a pečeme do pěkného zrůžovění (cca 13-15 min). Tvary se uprostřed trochu nafouknou, u krajů pak zůstanou křupavé. Horké je vhodíme do směsi prosátého moučkového cukru smíchaného s vanilínovým. Mrkvance v něm obalíme a přebytečný cukr odstraníme. Můžeme je např. hodit na sítko a cukr "odsít".
Náš tip: Pro milovníky skořice doporučujeme co cukrové směsi k obalování přidat pořádnou dávku skořice.