Suroviny
Korpus: 280 g špldové celozrnné mouky Nominal 210 g třtinového cukru 1 balíček vanilkového cukru 4 vejce 140 g oleje 18 g kypřícího prášku 480 g jemně strouhané mrkve 80-100 g jemně strouhaného jablka 2 ČL skořice 2 ČL sušeného zázvoru 80-100 g hrubě posekaných vlašských ořechů 4 špetky soli kůra z 1 bio citrónu |
Krém: |
Zdobení: mrkvičky z marcipánové hmoty kraslice z marcipánové hmoty čokoládová poleva aj. |
Postup
Vejce, cukr a olej utřeme v robotu do husté pěny. Připravíme si na jemném struhadle nakrouhanou mrkev a jablíčko, ořechy nahrubo posekáme. Mouku promícháme s kypřícím práškem a kořením a postupně přidáváme do robota. Poté přidáváme strouhanou mrkev a jablko, nakonec posekané ořechy.
Těsto vlijeme do vysypané dortové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme 20 minut a teplotu zvedneme na 170°C. Dopékáme ještě dalších 25-35 minut, podle tvaru formy a výšky těsta. Po upečení dortový korpus necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a dobře prošleháme. Krém pak bude jemný a nadýchaný. Podle chuti můžeme přidat i strouhanou kůru z citrónu.
Vychladlý korpus podle tvaru a výšky prokrojíme jednou či dvakrát. Krém si rozdělíme, aby na každé patro vyšlo přibližně stejně. Povrch dortu může zcela uhladit nebo naopak jemně rozbrázdit vidličkou. Ke zdobení si předem připravíme figurky z marcipánové hmoty - mrkvičky, ale pokud dort pečeme na Velikonoce, mohou se objevit i zajíčci či barevná vajíčka.
Náš tip: Zajímavou chuť získá dort, když se každé patro namaže vrstvičkou pomerančové marmelády a teprve na ni tvarohový krém.